От Шумен започва национална обиколка на изложбата "Историческо величие", включваща реплики на съкровища

От Шумен започва национална обиколка на изложбата "Историческо величие",  включваща реплики на съкровища

BOBSTH 16:34:01 23-04-2019
MM1633BO.007
Шумен - изложба - пресконференция

От Шумен започва национална обиколка на изложбата "Историческо величие", включваща реплики на съкровища


Шумен, 23 април /Станимир Савов, БТА/
Над 40 картини, запечатали могъществото на редица исторически събития и личности, реплики на Боровското, Панагюрското и Варненското съкровище и статуетки на велики български владетели включва изложбата "Историческо величие", която ще бъде подредена в сградата на Национална агенция за сигурност "Телепол" в Шумен от 7 до 12 май. Това съобщиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен: Ангел Тодоров - създател на организацията "Историческо изкуство", Тодор Чешмеджиев - представител на Национално дружество "Традиция" - клон Шумен, Владислав Върбанов - управител на Национална агенция за сигурност "Телепол".
Изложбата ще бъде представена за първи път в Шумен, след което - по българското Черноморие. Предвидено е през есента да гостува в София, а после - в други градове в страната. Експонатите в нея са от тракийския период и ранното средновековие. Целта й е да пресъздаде "героичният подход към живота на нашите предци с художествени произведения и различни аткрациони".
Съпътстващата програма на изложбата включва лекции и демонстрации, каза Тодоров.
Първата лекция, допълнена с демонстрации на 7 май е озаглавена "Костюмната традиция на древните българи", а гостите ще имат възможност да пробват някой от моделите. На лекцията - презентация на следващия ден историци ще разкажат повече за ролята на коня и сокола в живота на българите, а в изложбената зала ще има и жив ловен сокол. На 9 май ще бъде представен лъкът на древните българи, на 11 май - сабята и меча им, а на последната лекция и презентация на следващия ден - древните ритуали на траките и значението на виното в културата им. Всички лекции са с начален час 18.00. Такава няма да има само на 10 май, когато членове на Националното дружество "Традиция" - клон Шумен ще представят спектакъла си "Създатели на българската държава" и възстановка на бойни умения от Средновековието, от времето на първото българско царство.
"Сред целите ни е и да помогнем и на хората, които се занимават с исторически реконструкции, т.н възстановчици, да превърнат своето хоби в професия", уточни Тодоров. Той допълни, че проектът "Историческо изкуство" и изложбата е продукт, идентичен с т.н. проект "Исторически парк" до варненското село Неофит Рилски. "Там от години изграждаме мащабен атракционен исторически парк, който се предвижда да бъде открит през юни тази година. В него е представена 10 000 години история, намерена по нашите земи", отбеляза Тодоров.

(Видеозапис на пресконференцията е поместен в БТА-Live в интернет).

/ММ/