Певчески изпълнения изненадаха жители на пловдивски квартали

Певчески изпълнения изненадаха жители на пловдивски квартали

BOBSTH 16:19:01 23-04-2019
MM1618BO.005
Пловдив - Мултимедийната акция - изненада

Певчески изпълнения изненадаха жители на пловдивски квартали


Пловдив, 23 април /Таня Благова, БТА/
Певчески изпълнения на Нина Николина и Таня Първанова изненадаха приятно жители на Пловдив в центъра на града, близо до сградата на община, както и на квартал "Кючук Париж". Това съобщиха от пресцентъра на Фондация "Пловдив 2019". Двете певици, облечени в народни носии, изпълниха автентични народни песни от шопския край и от Южна България. Освен, че използваха акустиката на междублоковите пространства, те изпълниха народните песни на фона на мултимедия, в която оживяха образите на великите български певици Гена Димитрова и Райна Кабаиванска и Соня Йончева.
Изпълненията са част от мултимедийна инсталация Гласовете на България, която е част от културната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Идеята на проекта "Междублокови музикални акции Гласовете на България" е чрез изненадващи акции различни пространства на града да бъдат озвучени с народни песни от различни региони на България.
Акциите, разказват за музикалната традиция на българските женски гласове и мястото им в Европа.
Последната акция от проекта "Белканто - от Пловдив до Метрополитън" предстои да се случи в края на април в пловдивския квартал Изгрев. Чрез видеа и звук тя ще разкаже за гласовете на България. От нея ще научим за пътя на пловдивската оперна дива Соня Йончева. Случайните минувачи ще видят автентични интервюта с певицата от документалния филм "Глас", както и материали от "Ковънт гардън" и "Метрополитън", предоставени специално за проекта.
Местата, на които се представя проектът са оживени, за да акумулират по-голям интерес. Те се пазят в тайна, за да предизвикат изненада у минаващите, да се заслушат или загледат.
Подобно на Рим, Париж, Токио и Ню Йорк, и Пловдив се включи в създаването на аудиовизуални инсталации, които се експонират в градската среда, посочват от общинската фондация./ММ/