С ритуала "По вода" и шествие бе дадено началото на празника Цветница в Ловеч

С ритуала "По вода" и шествие бе дадено началото на празника Цветница в Ловеч

BOBSTH 13:30:31 21-04-2019
GI1329BO.023
Ловеч - Цветница - ритуал

С ритуала "По вода" и шествие бе дадено началото на празника Цветница в Ловеч


Ловеч, 21 април /Даниела Балабанова, БТА/
С ритуала "По вода" и шествие бе дадено началото на празника Цветница в Ловеч. Стотици жители и гости на града се събраха на пешеходния мост до Общината, за да изгледат обичая "По вода", в който бе обявена и тазгодишната "кумичка" - Кристина Георгиева, ученичка в 11 клас на Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч.
Празникът започна със Златоустова Света литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий", отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. След това официалните гости и граждани, под звуците на Общинския духов оркестър, се отправиха към пешеходния мост до Общината, където девойки, облечени в народни носии, хвърлиха във водите на река Осъм своите венчета от цветя. Първо изплува това на Кристина Георгиева.
Присъстващите отново с шествие се отправиха до сцената в двора на бившата казарма, където кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи короната и подаръците на тазгодишната "кумичка".
"Много съм щастлива. Това е един от любимите ми празници, защото е пролет, всичко цъфти", каза Георгиева. Тя сподели, че за нея това е сбъдната мечта и пожела на всички да са здрави и обичани.
Свое приветствие и благословение за празника отправи и Ловчанският митрополит Гавриил. "Нека Божията благодат и Божието благословение да бъдат с всички вас. Нека Господ ни дарува здраве, мир, радост, дълголетие, вяра, надежда, любов", каза още Владиката.
На тържествата за Цветница присъстват и други духовници от епархията, както и народни представители, сред които и кандидатът за евродепутат Елена Йончева.
През целия ден празникът ще бъде съпътстват с танцови и музикални изпълнения, както и демонстрации на майстори занаятчии.

/ГИ/