Конкурс за есе и илюстрация по творчеството на Йордан Радичков организира общината в Берковица

Конкурс за есе и илюстрация по творчеството на Йордан Радичков организира общината в Берковица

BOBSTH 09:28:31 16-04-2019
GI0927BO.018
Берковица - община - Радичков - конкурс

Конкурс за есе и илюстрация по творчеството
на Йордан Радичков организира общината
в Берковица


Берковица, 16 април /Цветомир Цветков, БТА/
Община Берковица в партньорство с няколко неправителствени организации организира за седми път ученически конкурс за есе и илюстрация по творчеството на големия български писател Йордан Радичков - номиниран два пъти за нобелова награда за литература, съобщиха от община Берковица.
Конкурсът е наречен "Летене по Радичков". Негова тема тази година е цитатът от Радичков "Изобщо човекът обича да си придава важност, да гледа господарски и завоевателно на света. Но понеже е трудно той да направи това със същества равни на него, затуй търси същества слаби и беззащитни".
В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас от областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен. Те могат да представят есе с обем до две машинописни страници и една рисунка или графика. Творбите ще бъдат оценявани от професионално жури, уточниха от общината в Берковица.
Йордан Радичков е роден в близкото до Берковица село Калиманица, учил е и е израснал в Берковица. Приживе той многократно е заявявал, че черпи сюжети за творчеството си от "Прекрасния български северозапад". В Берковица и в Монтана има паметници на големия писател, а централния площад в Берковица носи неговото име.

/ГИ/