С шествие започна 21-ият национален куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол

С шествие започна 21-ият национален куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол

BOBSTH 18:37:01 15-04-2019
PP1836BO.023
Ямбол - куклени театри - фестивал

С шествие започна 21-ият национален
куклено-театрален фестивал
"Михаил Лъкатник" в Ямбол


Ямбол, 15 април /Владимир Шишков, БТА/
С шествие на маскирани като приказни герои актьори и деца започна 21-ият национален куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол.
Фестивалът ще продължи до 19 април. В конкурсната програма участват 12 куклени театри от страната. Гости на фестивала са трупи от Държавен куклен театър - Москва, КТ "Прининдел" от румънския град Алба Юлия, Театърът за деца и младежи от Скопие и Куклен театър от Люлебургаз, както и уличните куклени театри "Саян" и "Мале, мале" и Театърът на комедията "Велко Кънев" от Тополовград, съобщи директорът на ямболския куклен театър "Георги Митев" Елена Дойчева, организатор на проявата.
След официалното откриване бяха връчени наградите от литературния конкурс за съвременна драматургия за деца и бе представен деветият сборник "Приказна фиеста" с наградените пиеси от тазгодишния конкурс.
Представленията ще се играят в театралните зали на града и в близки населени места, а също и на открито. По време на фестивала ще се състои научна конференция на тема "Кукленият театър и детската публика" с участието на преподаватели по куклено майсторство, режисьори, актьори и автори на пиеси за деца./ПП/