Предучилищното образование е най-важно за социално-икономическото ни развитие според министър Вълчев

Предучилищното образование е най-важно за социално-икономическото ни развитие според министър Вълчев

BOBSTH 18:00:01 15-04-2019
PP1758BO.019
Русе - министър - конференция

Предучилищното образование е най-важно за социално-икономическото ни развитие
според министър Вълчев


Русе, 15 април /Мартин Пенев, БТА/
Детските градини са много важна част от образователната система - може би те са най-важните публични институции, заедно с училищата, за социално-икономическото ни развитие, за националната сигурност. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който откри в Русе дванайсетата национална научна конференция за предучилищно образование "Водим бъдещето за ръка".
По думите му детската градина е най-важна и за тези деца, чийто майчин език не е българският и които по-трудно се интегрират в системата на образованието.
"Ранното им обхващане в детска градина е предпоставка те да учат повече време, да придобият професионални умения", каза Вълчев.
Той посочи, че биологията на образованието е такава, че в периода между три и седем години се формират и нервни връзки, и интелигентност, която след това не може да бъде компенсирана.
"Почти всички изследвания показват, че най-високата норма на обществена възвръщаемост е в системата на предучилищното образование. Ние не можем да я видим, защото тя е затрупана от училището, от висшето образование, защото образованието е неосезаем и неизмерим продукт, резултатът от него е дългосрочен, неоценим. От друга страна, е всепроникващ. Това е най-сигурната база ние да инвестираме в предучилищно образование", каза министърът.
Според него се разчитало много на възпитателната функция на детските градини и на училищата, защото имало дефицити, които само с усиления труд на учителите, подкрепени от държавата, могат да бъде преодолени.
По време на откриването на конференцията кметът на Русе Пламен Стоилов заяви, че ако не водим децата си в първите най-важни години от тяхното развитие, ако се изпусне предучилищното образование, след това битката е почти изгубена.
Според него, ако има пукнатини в семейството и там не се работи добре с децата, трудната задача остава да бъде свършена от учителите, с пълната подкрепа на общинската администрация. Кметът даде и примери с вандалски прояви от деца, някои от тях дори поощрявани от техните родители.
В националната конференция участват повече от 250 учители и директори на детски градини от страната.

/ПП/