Инициативата "Артквартал" готви първи премиери в Стара Загора

Инициативата "Артквартал" готви първи премиери в Стара Загора

BOBSTH 17:00:31 15-04-2019
PP1659BO.014
Стара Загора - инициатива - "Артквартал"

Инициативата "Артквартал"
готви първи премиери
в Стара Загора


Стара Загора, 15 април /Румяна Лечева, БТА/
Инициативата "Артквартал" готви първи премиери в Стара Загора от 20 септември до 5 октомври - Празник на Стара Загора. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА един от учредителите, социологът Първан Симеонов.
Инсталации, джаз, Сцени под звездите ще очакват старозагорци и гостите на града на отсечката на ул. "Сава Силов", която започва от храма "Св. Николай" и завършва в градината на Кукления театър. На нея се намират три къщи, които са паметници на културата, построени в началото на XX век от виенския възпитаник арх. Христо Димов. Сред тях е и родната къща на Веселин Ханчев.
Инициаторите отправят покана към всички заинтересовани да се включат. Групата ще събере на обща среща в средата на юни всички, които искат да се включат в създаването на събитийна програма на творческата отсечка и на визията за нейното разширяване.
Екипът вижда и потенциал за конструктивни съвместни усилия с местната власт. Специфична целева група е и "връщащият се старозагорец" - онзи, който живее на други места в България, или дори в чужбина, но не губи връзката си със Стара Загора, изтъкна директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, който е убеден, че градът може да се съизмерва като културно пространство с редица европейски столици.
Инициативата "Артквартал" обединява Държавния куклен театър в Стара Загора, Къщата на архитекта /ССИК "Различният поглед", Държавната опера в града, Dolap.bg, Първан Симеонов, Димитър Митев-Митака от Сдружението "ПОВЕЧЕ", скулптора Николай Колязов, директора на програмата "Варна - Европейска младежка столица-2017 г.", старозагореца Мирчо Христов, автора и съосновател на uspelite.bg Венелин Добрев.
/ПП/