В Плевен започна ремонт на язовир "Тотлебенов вал" в парк "Кайлъка"

В Плевен започна ремонт на язовир "Тотлебенов вал" в парк "Кайлъка"

BOBSTH 15:08:31 15-04-2019
MH1507BO.014
Плевен - Кайлъка - язовир

В Плевен започна ремонт на язовир "Тотлебенов вал" в парк "Кайлъка"


Плевен, 15 април /Малин Решовски, БТА/
В Плевен започна ремонт на язовир "Тотлебенов вал" в парка "Кайлъка". Възстановителните работи на преливника, отводняващия канал и подпорната стена ще бъдат извършени от предприятие "Напоителни системи", съобщи областният управител на Плевен Мирослав Петров.
Поради неподходящи атмосферни условия, изпълнението започна с рехабилитация на част от пътя, преминаващ под колоната на преливника на язовир "Кайлъка" и заздравяване на нейната основа, заявиха специалистите от фирмата - изпълнител. Те поясниха, че ремонтните работи по тялото на преливника ще бъдат изпълнени след спадане на водното ниво на язовира, което налага продължаване на контролираното му източване. С ремонта се цели спиране на филтрациите през тялото на преливника и по дъното на отводняващия канал и укрепване на основата. Строителните дейности включват запълване на фугите и ремонт на канала, който пълни друг язовир - "Мъртва долина 1", уточниха експертите.
Тези неотложни дейности започнаха след няколко месечно настояване от страна на областния управител и на народния представител Пламен Тачев пред съответните институции да се ангажират с отстраняване на проблема на водното съоръжение, за да не се допусне бедствена ситуация и заливане на парка. Средствата са осигурени от "Напоителни системи", а срокът за завършване на обекта е до 150 дни.
/МХ/