Визията за Стара Загора не включва гето в ромския квартал "Лозенец"

Визията за Стара Загора не включва гето в ромския квартал "Лозенец"

BOBSTH 13:29:01 15-04-2019
MM1328BO.023
Стара Загора - акция - незаконно строителство

Визията за Стара Загора не включва гето в ромския квартал "Лозенец"


Стара Загора, 15 април /Румяна Лечева, БТА/
"Имаме дългосрочна визия за града си, а тя не включва образуването на гето в тази част на града, до което води наличието на незаконни постройки", обясни днес пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Това стана преди началото на акцията по събаряне на 54 незаконни постройки в местността "Карасиврия" на ромския квартал "Лозенец". С тях премахнатите от Общината ромски къщи, които са незаконни, стават 226.
Община Стара Загора е връчила предизвестията на собствениците им още преди 6 месеца. Някои от тях са започнали сами премахването им, останалите бяха предупредени да освободят помещенията от имущество и домашни животни. EVN и ВиК също са предупредени да прекъснат снабдяването с ток и вода.
"Извървяна е цялата законова процедура, отнела общо около година и половина. Тези постройки няма начин да бъдат узаконени. Акцията има превантивен характер, целта е да покажем, че не може да се строи незаконно", изтъкна Живко Тодоров, потвърждавайки решимостта на администрацията да се справи с нерешения от много години проблем.
Той припомни, че от началото на първия му мандат досега са премахнати 172 незаконно построени ромски къщи в кварталите "Лозенец" и "К.Ганчев". На всички желаещи е предложено да си закупят терени, отстъпено право на строеж и да си изградят законни жилища, за които да заплащат данъци.
"В 21 век не може да се живее в постройки, които са опасни за обитателите си, добави кметът, като уточни, че по ОУП мястото е зелена площ и трябва да остане такава. Твърдо решени сме да се справим с този проблем", посочи кметът. По думите му, след края на акцията теренът ще бъде разчистен от общинските служби.
В различни етапи на процедура по премахване на незаконното строителство са близо 200 постройки в ромския квартал "Лозенец". Следващата година предстои да бъдат съборени още 93, каза кметът, като добави, че никой не е заявил желание за настаняване в общински жилища. Имаме различни варианти, подготвени сме за случая, добави той. Живко Тодоров обясни, че обитателите на незаконните къщи са били регистрирани още преди 20 години там, а практиката за масова регистрация на един и същ адрес, вече е преустановена.
/ММ/