Има леко увеличение на детската престъпност, отчитат от Окръжната прокуратура в Силистра

Има леко увеличение на детската престъпност, отчитат от Окръжната прокуратура в Силистра

BOBSTH 18:10:31 28-03-2019
GI1809BO.012
Силистра - прокуратура

Има леко увеличение на детската престъпност, отчитат от Окръжната прокуратура в Силистра


Силистра, 28 март /Пеню Николов, БТА/
Близо 4,5 на сто от разкритите криминални престъпления през миналата година са били извършени от непълнолетни. Това е посочил днес в отчетния доклад за работата на Окръжната прокуратура в Силистра нейният административен ръководител Теодор Желев, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.
Най-голям е броят на непълнолетните, участвали в извършването на престъпления срещу собствеността - шест. Основната причина за тях е набавянето на средства за препитание чрез кражби на предмети от бита и телефонни апарати, оставени без надзор. Няма участие на непълнолетни в извършването на тежки криминални престъпления като убийства и грабежи. Малолетните извършители на престъпления през миналата година на територията на Силистренския съдебен окръг са 10, като за същия период на 2017 година са били трима. В общата картина на престъпността преобладават престъпленията против собствеността - близо 50 на сто от регистрираните криминални престъпления. За периода са регистрирани 365 престъпления, от които разкритите са 173, като процентът на разкриваемост е паднал под 50 процента. Типични за престъпността в региона са кражбите на селскостопанска продукция, домашни животни и птици. Увеличение бележат и кражбите от домовете. От извършения анализ на данните за извършените грабежи през 2018 година става ясно, че има тенденция броят им да се запазва относително един и същ. Голяма част в структурата на престъпността в Силистра и региона заемат общоопасните престъпления. Те са близо 40 на сто от регистрираните криминални престъпления.
През 2018 година прокурорите от Окръжната прокуратура и трите районни прокуратури в Дулово, Тутракан и Силистра са работили по 3620 преписки. Наблюдава се увеличение с близо 1000 спрямо предходната година.По натовареност Районната прокуратура в Силистра заема трето място сред всички 20 районни прокуратури в апелативния район Варна.
/ГИ/