Космически атракции и полет със самолет във виртуална реалност за Деня на авиацията в РКИЦ на 23 март

Космически атракции и полет със самолет във виртуална реалност за Деня на авиацията в РКИЦ на 23 март

BOBSTH 13:15:01 22-03-2019
AM1314BO.003
РКИЦ - Ден на авиацията -любопитно

Космически атракции и полет със самолет
във виртуална реалност за Деня на авиацията
в РКИЦ на 23 март


София, 22 март /Оля Ал-Ахмед, БТА/
Космически атракции, както и полет със самолет във виртуална реалност, ръководен от пилота Николай Калайджиев, ще бъдат предоставени в Руския културно-информационен център в столицата по повод Деня на авиацията и Космоса. Събитието под мотото "В света на смелите господари са волята и знанието!" ще бъде в събота, 23 март, съобщиха за БТА организаторите от българския Авиационно-космически форум, Университета за деца и Представителството на Россътрудничество. Те информират, че ще дарят средствата от проявата за изграждането на първия в София Планетариум, чийто проект е вече готов.
Емоциите по време на полет ще пресъздаде на симулатор пилотът Николай Калайджиев. Той е кандидат за рекордите на Гинес с полет с най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Срещите с него и демонстрациите, с помощта на специални VR очила, ще се провеждат в съботния ден с начало 15 мин. преди всеки кръгъл час от 14 ч. до 20 ч.
Младият пилот ще проведе и авиобеседа с филми и презентация за българската авиация. Калайджиев ще разкаже и случки от небесните си приключения, за рекордите, към които се стреми и за които се готви енергично.
Денят на авиацията и Космоса е със специална програма, в която посетителите ще могат да видят в голямата зала на центъра научно-популярните филми "Великата празнина в съзвездието Воловар" и "Космос". Забавни ще бъдат за тях и експериментите по физика, биология, роботика и 3D принтиране, провеждани от групата с ръководител Явор Киряков от Университета за деца. Те ще покажат на любознателните високотемпературна плазмена установка, полет с умален ракетен двигател през залата и други изненади в научното шоу.
Участниците ще имат на разположение и първия български авиосимулатор "Фотоника", с който ще могат да полетят между дубайските небостъргачи и планините на Кавказ на самолетите СУ- 33, СУ-25 , МиГ- 29 и Р-51.
Вечерта, след залез слънце, най-пристрастените към Космоса ще наблюдават от двата професионални телескопа Луната, Марс, звездния куп Плеяди и други звезди. Наблюдаваните космически тела те ще имат възможност да заснемат на личните си мобилни телефони, уверяват организаторите.
/АМ/