Медицински специалисти масово напускат добричката болница

Медицински специалисти масово напускат добричката болница

BOBSTH 18:08:01 21-03-2019
GI1807BO.015
Добрич - медицински специалисти - протест

Медицински специалисти масово
напускат добричката болница


Добрич, 21 март /Надежда Карапанчева, БТА/
Медицински сестри, фелдшери и лаборанти излязоха за втори път на протест в Добрич. Те настояват за по-високо, достойно за труда им заплащане. Двойка млади лекари бяха сред първите, които дойдоха да ги подкрепят. По думите им около 30 сестри са подали заявления за напускане - поне по две във всяко от отделенията. "Без тях няма болница, а без болница няма град", заяви д-р Георги Желязков.
Съпругата му - д-р Кристина Желязкова подчерта, че жените си тръгват уморени и огорчени, заради мизерното заплащане. Медицинските специалисти масово напускат добричката болница.
Златина Добрева е една от 8-те операционни сестри, подали заявление за напускане. Болничното ръководство им обещало компромисен бонус от около 200 лева, но това не решава проблема.
Оголена е и рентгеновата лаборатория. От началото на годината оттам са си отишли две млади специалистки. Останалите лаборанти се налага да работят почти денонощно, споделя Йордан Йорданов, който е категоричен, че ще протестира, докато здравното министерство вземе мерки за спиране на текучеството - основната е повишаване на заплатите.
Спешно отделение е под угрозата да бъде закрито - ръководството на болничното заведение е решило от началото на април на смяна да работи само по един екип, съобщи една от двете на пълен щат там медицински сестри - Евгения Милушева. Минимум по 60 възрастни пациенти и около 20 деца на смяна преминават през спешното. Младите специализанти отказват да работят сами в отделението и също напускат. Медиците недоумяват как ще обслужват спешните случаи от цялата област.


/ГИ/