Според зам.-министър Таня Михайлова случаите на насилие в училище трябва да бъдат идентифицирани предварително

Според зам.-министър Таня Михайлова случаите на насилие в училище трябва да бъдат идентифицирани предварително

BOBSTH 15:33:31 15-03-2019
RM1533BO.028
Ловеч - зам.-министър - коментар

Според зам.-министър Таня Михайлова случаите на насилие в училище трябва да бъдат идентифицирани предварително


Ловеч, 15 март /Даниела Балабанова, БТА/
Случаите на насилие в училище трябва да бъдат идентифицирани предварително, а не постфактум да бъдат констатирани. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред журналисти в Ловеч в отговор на въпрос, свързан с последните случаи на насилие в училище.
Михайлова определи като абсолютно недопустимо на територията на училище, дори и в обществото като цяло, да има насилие. По думите й има достатъчно механизми, които могат да се използват. Тя призова самите училищни екипи да бъдат много сензитивни, защото има индикатори, които се забелязват преди да се случат такива проблеми и да се насочват към определени мерки, свързани с работа с детето. "В училище освен знания, трябва да се възпитава и да се развива емоционалната зрялост. За мен такива случаи са признак на липса на такава емоционална зрялост", каза заместник-министърът.
Тя припомни, че има механизъм за противодействие на тормоза, Етичен кодекс за всяко училище. "В този смисъл, всички мерки, които са възможни и които могат да бъдат взети, са на ниво училище. Когато там тези механизми не сработват, случаите трябва да бъдат отнесени към РУО, към Държавна агенция за закрила на детето и всеки, който е свързан с грижата за децата, да направи най-доброто от себе си.
За случая в Ловеч с разпространения клип, на който при опит да преустанови бой между две момичета, възпитател проявява насилие над едното от тях, Михайлова заяви, че е разпоредена проверка. Тя определи като логична постъпката на възпитателя да напусне работа.
По думите й обаче трябва да се вземат мерки конкретно и към лицето, което снима, защото то реално просто е бил свидетел на случващото се. "Смятам, че нашето общество не може и не бива да толерира такива случаи. Недопустимо е да стоиш отстрани, да записваш и да не правиш нищо, а да констатираш насилие", каза още заместник-министърът.
В Ловеч Таня Михайлова присъства на представянето на мобилно приложение на Съюза на българските автомобилисти "Велошампион" в СУ "Св. Климент Охридски". Тя бе наградена от СБА с почетен знак.
Предстои по-късно да открие Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на средни училища с чуждоезиков профил. В Ловеч е предвидена и среща с ръководството на града, с директори и учители по математика, информатика и природни науки, както и посещение на ремонтирани училища и детска градина "Зора".

/РУМ/