Добра оценка за работата на служителите си през миналата година получи ОД на МВР в Търговище

Добра оценка за работата на служителите си през миналата година получи ОД на МВР в Търговище

BOBSTH 15:13:02 15-03-2019
RM1512BO.021
Търговище - ОД на МВР -отчет

Добра оценка за работата на служителите си през миналата година получи ОД на МВР в Търговище


Търговище, 15 март /Боряна Димитрова, БТА/
Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище за поредна година е на едно от челните места в страната по процент на разкриваемост на престъпленията. Това е красноречив атестат за качеството на работата на служителите й, каза на брифинг след представянето на отчета за дейността на дирекцията през 2018 г. ст. комисар д-р Благородна Макева - зам. - директор на ГД "Национална полиция".
В присъствието на ръководството на Дирекцията комисар Макева подчерта, че "служителите в Търговище се справят добре по линия на битовата престъпност. За МВР този показател е важен, тъй като той говори как се чувства обикновеният човек."
По думите на Макева в Търговищко се работи добре и с непълнолетните и малолетните. Тук вече втори двегодишен период са разкрити т.нар. Детски полицейски управления. "В много Областни дирекция има занижение на броя деца, пострадали от престъпления. В нарочна анкета 86 на сто учители и почти същия процент родители отговарят, че виждат промяна в поведението на децата си след участие в програмата", коментира комисар Благородна Макева.
През годината регистрираните престъпления по криминална линия в Търговищко са почти 90 на сто, а по икономическа - 10 процента от всички престъпления. Подобно е съотношението и през предходната година, когато първите са били 87 на сто , а тези по икономическа линия -13 процента.
Данните от годишния анализ сочат, че в областта са установени общо 937 извършители на престъпления, срещу 883 за 2017 г. В Областната дирекция общо по криминална и икономическа линия са регистрирани 2756 заявителски материала /ЗМ/, срещу 2467 ЗМ за преходната година. От тях престъпления са 1348, срещу 1339 за 2017 г., което представлява незначително увеличение от 0,7 на сто. Разкритите престъпления от регистрираните през годината са 934, а през 2017 г. са били 894. Разкриваемостта е 69,29 процента , докато през 2017 г. е била 66,77 на сто.

/РУМ/