Стефан Тафров е спечелил вътрешнопартийния вот на партия"Да България" за водач в листата за евроизборите

Стефан Тафров е спечелил  вътрешнопартийния вот на партия"Да България" за водач в листата за евроизборите

BOBSTH 13:41:31 15-03-2019
GI1340BO.030
Велико Търново - Стефан Тафров - пресконференция

Стефан Тафров е спечелил вътрешнопартийния вот на партия"Да България" за водач в листата за евроизборите


Велико Търново, 15 март /Марина Петрова, БТА/
Стефан Тафров е спечелил убедително вътрешнопартийния електронен вот на партия "Да България" за водач в листата за евроизборите, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Сева Памукчиева, председател на местната структура на партията.
Пред журналистите Стефан Тафров посочи, че във времето преди активната предизборна надпревара иска да се срещне с хората от различните градове в България и да разговаря с тях по основната тема как българите могат да участват в задаването на дневния ред в рамките на ЕС.
Според него българите трябва да имат самочувствие и тяхно право и задължение е да кажат своята дума за бъдещето на Европа.
Той подчерта, че това е много важно предвид челния сблъсък, който се очертава на предстоящите избори за Европейски парламент между проевропейските партии и представителите на националпопулизма.
Тафров припомни, че в дипломацията има старо правило, което гласи, че когато не си около масата, на която се взимат важни решения, си в менюто.
Дългогодишният дипломат даде като пример възможната позиция на страната по отношение на взаимоотношенията между Турция и ЕС. Той смята, че страната трябва да подеме инициативата да регулира отношенията между Турция и ЕС и да предложи един разговор за по-реалистичен статут на Турция спрямо ЕС, най-вече в икономически и търговски план.
Политическото обединение "Демократична България" включва партиите "Да, България", ДСБ и Зелените. Трите формации са излъчили свои кандидати за общата листа, като от ДСБ това е досегашният евродепутат Светослав Малинов, а от Зелените е Албена Симеонова. Тафров отбеляза, че според последните социологически проучвания обединението може да спечели едно депутатско място в европарламента, но според социолозите тенденцията на доверието е възходяща и може броят да бъде увеличен.
Пред журналистите Тафров коментира актуалните вътрешнополитически теми, а като бивш посланик във Великобритания, той посочи, че е важно въпреки "брекзит" Великобритания да остане близък партньор на ЕС, както и да се следи отблизо какво се случва с правата на европейските граждани там.

/ГИ/