Жена от Монтана е дала 11 532 лева на телефонни измамници

Жена от Монтана е дала 11 532 лева на телефонни измамници

BOBSTH 13:39:32 15-03-2019
PP1339BO.019
Монтана - телефонна измама

Жена от Монтана е дала
11 532 лева
на телефонни измамници


Монтана, 15 март /Цветомир Цветков, БТА/
Жена на 79 години от Монтана е дала 11 532 лева на телефонни измамници през последните три дни, след като била заблудена, че участва в операция на полицията за залавяне на телефонни измамници, съобщиха от областната дирекция на МВР в Монтана.
На домашния телефон на жената позвънил непознат, който се представил за полицай, и заявил, че участва в операция за залавяне на телефонни измамници. Той я убедил да остави дамската си чанта с наличните 2432 лева пред контейнер за смет в близост до дома й и я уверил, че ще върне парите, "веднага, щом измамниците ги вземат и бъдат заловени от полицията".
Жената направила всичко по указанията. В следващите часове непознатият пак се обадил и обявил, че операцията не е успяла и трябва да се направи "втора акция" за залавянето на групата. Потърпевшата изтеглила от банката останалите си спестявания в размер на 9100 лева и по указанията на мнимият полицай ги оставила в чанта до рампа за скейтборд в парка "Слънчева градина" в Монтана.
След като в следващите два дни не получила ново обаждане и никой не върнал парите, жената позвънила в полицията и разбрала, че е измамена.
През последните две години подобни измами зачестиха в Монтана, а през 2017 г. щетите от тях в региона преминаха 300 000 лева. В някои от случаите жертвите дадоха повече от 30 000 лева. Полицията разпространи листовки с указания срещу подобни измами, направи стотици беседи с възрастни хора в квартали, кметства и пенсионерски клубове, предприе широка разяснителна кампания в медиите, но въпреки това измамите не спират. За две години бяха заловени три групи измамници, но и това не спря измамите.
/ПП/