Двама са изправени пред съда в Добрич за неправомерно получени европейски средства

Двама са изправени пред съда в Добрич за неправомерно получени европейски средства

BOBSTH 13:07:31 15-03-2019
PP1307BO.015
Добрич - съд - европейски средства

Двама са изправени пред съда в Добрич
за неправомерно получени
европейски средства


Добрич, 15 март /Юлияна Христова, БТА/
Двама подсъдими са изправени пред Окръжния съд в Добрич за неправомерно получени средства по проекта "Обучение и заетост за младите хора", финансиран от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", съобщават от пресцентъра на институцията.
На подсъдимата скамейка са 31-годишен управител на фирма и неговата майка, които, според прокуратурата, в съучастие помежду си, като съизвършители в условията на продължавано престъпление са представили неверни сведения, за да получат 3227 лева от бюджета на проекта.
Според държавното обвинение деянието е извършено в периода май-юли 2016 година, като неверните данни били включени в четири искания за плащане, представени пред бюрото по труда в Добрич. В документите било отразено, че фирмата е наела по проекта трима младежи и е определила фирмен служител за техен наставник. Въз основа на подадените искания фирмата получавала средства за заплати и осигуровки на наетите младежи, както и за допълнително възнаграждение на наставника.
Прокуратурата твърди, че всъщност младежите са били формално назначени във фирмата и никога не са работили там и не са били обучавани. С двама от тях била постигната уговорка в срока на сключените договори да получават по 50 лева месечно, без да ходят на работа. Третият отказал да участва в схемата и съобщил в полицията за случая.
На делото, което преминава по общия ред и ще продължи на 26 март, ще бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица, информират от пресцентъра на съда.
/ПП/