Лекари и фармацевти искат да се върне приготвянето на лекарства за деца в аптеките

Лекари и фармацевти искат да се върне приготвянето на лекарства за деца в аптеките

BOBSTH 11:51:01 15-03-2019
GI1150BO.016
Варна - фармацевтика - форум

Лекари и фармацевти искат да се върне приготвянето на лекарства за деца в аптеките


Варна, 15 март /Мила Едрева, БТА/
Необходимо е да се възстанови практиката за приготвяне на лекарства за деца в аптеките, каза днес във Варна проф. Милен Димитров, зам.-декан на фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София и председател на Българската асоциация за специфични лекарствени форми. По думите му това ще прекрати вредната в момента практика децата да се лекуват с медикаменти за възрастни, като се делят на различни части.
Като цяло при лекарствата, които се произвеждат, не се предвиждат дозировки за деца под 5-6 месечна възраст, обясни Димитров. По думите му това е проблем за цяла Европа. Детето не може да се разглежда като умален възрастен, то расте и е трудно и скъпо да се произвежда продукт, който да покрива всяка възраст, обясни експертът.
Той припомни, че у нас в миналото е имало практика аптеките да приготвят конкретни лекарствени състави за болния, независимо дали в течни или твърди форми. Трябва да се възстанови тази персонализирана терапия, педиатрите да започнат да я изписват, а фармацевтите - да я прилагат, посочи Димитров. Той уточни, че преди всичко обаче родителите трябва да знаят, че има по-добри начини на лечение за техните деца в сравнение с масовите продукти.
Вече се работи активно по прилагането на 3D и 4D-технологиите при приготвянето на персонални лекарства, допълни Димитров. По думите му отпечатването на една таблетка на такъв принтер отнема около 2 минути. Той изрази увереност, че иновативните технологии ще навлязат масово до 10-15 години.
Проф. Димитров е сред лекторите на първата международна педиатрична научно-практическа конференция "Заедно за децата на България!", организирана от комисията по здравеопазване към Общинския съвет в крайморския град. Форумът се провежда със съдействие на медицинските университети в София и Варна и е под патронажа на кмета Иван Портних. В конференцията участват лекари, фармацевти и представители на неправителствени организации, а лекторите са водещи специалисти от Великобритания, Германия, Сърбия.
Пред медиите председателят на комисията по здравеопазване към ОбС-Варна доц. Антоанета Цветкова съобщи, че още през настоящата година Варна ще бъде домакин на Лятно училище за лекари и фармацевти по проблемите на персонализираното лечение на деца и възрастни хора. Лекторите ще бъдат чуждестранни експерти.

/ГИ/