Нови сортове лалета разцъфтяха в колекцията на Ботаническата градина в Балчик

Нови сортове лалета разцъфтяха в колекцията на Ботаническата градина в Балчик

BOBSTH 11:28:01 15-03-2019
PP1127BO.004
Балчик - Ботаническа градина - лалета

Нови сортове лалета разцъфтяха
в колекцията на Ботаническата градина
в Балчик


Добрич, 15 март /Юлияна Христова, БТА/
Нови сортове лалета, сред които с "премиера" и за България, разцъфтяха в Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщават от парка.
Първи вече хвърлят аромат нискостеблените лалета в различни багри от групата Кауфманиана. Тяхната родина е Турция, където са диворастящи, а селекционерите ги въвеждат в Европа през 1877 година. Могат да бъдат видени в почти всеки цвят, като често се срещат двуцветни, посочват от Ботаническата градина.
Досегашният "шампион" от групата, който първи разтваряше чашка - "Джузепе Верди", вече е изпреварен от новите сортове "Корона" и "Първи" в градина "Разсадника" и в Божествената градина.
Императорските лалета също имат нов представител - холандския сорт "Концерто", непознат в България, който привлича погледа със силно заострените венчелистчета. Лалето е с кремаво-бели цветове и сиво-зелени листа върху черна основа, разказват ботаниците.
В Ботаническата градина очакват с идването на пролетта да разцъфти цялата колекция от лалета - над 60 000 стръка от 127 сорта.
/ПП/