В Ловеч е заседавала епизоотичната комисия във връзка с установено огнище на инфлуенца по птиците

В Ловеч е заседавала епизоотичната комисия във връзка с установено огнище на инфлуенца по птиците

BOBSTH 19:02:01 14-03-2019
PP1901BO.009
Ловеч - птици - заболяване - мерки

В Ловеч е заседавала епизоотичната комисия
във връзка с установено огнище
на инфлуенца по птиците


Ловеч, 14 март /Даниела Балабанова, БТА/
Областната епизоотична комисия в Ловеч е заседавала във връзка с установеното ново огнище на заболяването "инфлуенца по птиците /H5/" в регистриран животновъден обект в село Лисец, община Ловеч, съобщават от областната администрация.
По време на заседанието директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев е уверил, че няма опасност за хората, нужна е висока хигиена и бърза консултация с лекар, ако има здравословно неразположение със симптоми на грипно заболяване.
Пробите, констатирали инфлуенца по птиците във ферма в селото, са потвърдени на 13 март от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.
Федерчев е добавил, че към момента заболяването е установено след профилактична проба, няма умрели животни, стопанинът им съдейства на органите за установяване и предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на болестта. Всички институции работят в синхрон, решен е методът за хуманно унищожаване на болните птици, осигурени са медикаменти за хората, имали достъп до тях, както и необходимите предпазни средства за екипите от специалисти, които ще влязат в огнището, е казал още той.
На заседанието е станало известно още, че са определени трикилометрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона.
Федерчев е пояснил, че в момента се извършва проучване за причините, довели до заразата.
/ПП/