Разград ще домакинства на двудневен национален форум на социалните услуги

Разград ще домакинства на двудневен национален форум на социалните услуги

BOBSTH 18:31:31 14-03-2019
PP1831BO.007
Разград - световен ден - инициативи

Разград ще домакинства
на двудневен национален форум
на социалните услуги


Разград, 14 март /Садет Кърова, БТА/
Разград ще бъде домакин на тазгодишния национален форум на доставчиците на социални услуги. Събитието ще се състои на 21 и 22 март в конферентната зала на хотел "Картоон", съобщи днес на пресконференция зам.-кметът Ердинч Хасанов. Форумът се организира от общината с партньорството на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Националния алианс за социална отговорност /НАСО/.
Темата на срещата е "Инвестицията в кадрите - инвестиция в бъдещето на социалните услуги". Поканени са министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова и председателят на НАСО Георги Георгиев.
Форумът е част от програмата със събития на община Разград, посветени на Световния ден на социалната работа и социалния работник. Инициативите, популяризиращи работата на всичките 18 социални звена в общината, ще продължат цяла седмица. Проявите ще започнат в понеделник, 18 март, от 10.00 ч., в градския парк със засаждане на дърво. По-късно същия ден, в Домашния социален патронаж, експерти ще дискутират и обменят идеи за развитието на социалната политика за възрастните в община Разград.
През следващите дни са предвидени още две кръгли маси, на които ще се обсъждат социалните услуги за деца и междуинституционалното взаимодействие при кризисна интервенция при хора с психични разстройства.
Като част от проявите служители на Домашния социален патронаж и на Дома за възрастни хора с деменция ще запознаят ученици от училище "Васил Левски" в Разград с професията "социален работник" и с неговата роля, а Центърът за социална рехабилитация и интеграция "Емилиян" ще организира работилница за родители.
Част от програмата за празника е и флашмоб под наслов "Усмихни се", който ще се състои на 20 март в централните части на Разград. Събитието се организира от потребители от Комплекса за социални услуги за възрастни хора с увреждания в село Просторно.
На 21 март, от 18.30 ч., в Общински културен център е благотворителният концерт-спектакъл с участието на потребители на социални услуги. По-рано през деня във фоайето на културната институция ще бъде открита изложба-базар на сувенири и кулинарни изделия, дело на потребители на социални услуги. Събраните средства ще бъдат дарени за благотворителна кауза.
По повод на Световния ден на социалната работа от 18 до 22 март заведенията за социални услуги в Разград обявяват Дни на отворените врати за граждани и организации. Всеки, който желае, може да посети и да се запознае отблизо с предоставяните социални услуги, с потребителите и с условията, при които те живеят.
/ПП/