Съвместен проект представя японското куклено и танцово изкуство в Пловдив - Европейска столица на културата

Съвместен проект представя японското куклено и танцово изкуство в Пловдив - Европейска столица на културата

BOBSTH 16:11:31 14-03-2019
RM1610BO.028
Пловдив - куклен театър - Япония

Съвместен проект представя японското куклено и танцово изкуство в Пловдив - Европейска столица на културата


Пловдив,14 март /Таня Благова,БТА/
Съвместният проект "Духът на японската кукла", на Държавен куклен театър /ДКТ/ - Пловдив и Фондация "Пловдив 2019", представя японското куклено и танцово изкуство в рамките на официалната програмата Пловдив - Европейска столица на културата /ЕСК/ 2019. "Фокус: Японска култура", която се осъществява в партньорство с Фондация EU Japan Fest.
Проектът включва поредица от събития и в рамките на шест месеца в Пловдив ще пристигнат повече от 13 японски артисти и ще бъдат реализирани проекти в сътрудничество между български и японски екипи, казаха пред журналисти Елена Панайотова, режисьор и ръководител на проекта, и Виктор Бойчев, директор на ДКТ Пловдив. Акцент в проекта е специално създаденият за Пловдив ЕСК - 2019 куклено-театрален спектакъл "Принцът на морето и принцът на земята", чиято премиера е на 21 април на сцената на ДКТ Пловдив. Спектакълът е вдъхновен от традиционния японски куклен театър Бунраку по старо предание за двама братя, от чиято любов с принцесата на океана се ражда първият японски император - класическа японска легенда за любовта, доверието, дадената дума и смисъла на живота. Една от куклите е специално изработена от малкото останали живи майстори на кукли в Япония - майстор Арата. По време на спектакъла едновременно на сцената ще се качат повече от 10 човека: артисти-кукловоди, разказвач и музикант, каза Елена Панайотова. Тя поясни, че през юни са предвидени шест постановки на "Принцът на морето и принцът на земята".
В рамките на проекта в края на март ще бъдат поставен танцовият спектакъл "Танцът днес- тяло и пространство", както и танцов уъркшоп на Хисако Хорикава за стила Буто и съвременен танц.
През седмицата на японското куклено изкуство: "Духът на японската кукла" от 21 до 28 септември спектакъла "Принцът на морето и принцът на земята" ще бъде представен в Пловдив и София. Тогава ще гостуват Националният Бунраку театър от Осака и нетрадиционният японски театър Пук с постановката "Топография на японската кукла"./РУМ/