Учреден е инициативен комитет "Светият път" за националния поход по пътя на мощите на Св. Иван Рилски

Учреден е инициативен комитет "Светият път" за националния поход по пътя на мощите на Св. Иван Рилски

BOBSTH 12:04:31 23-02-2019
PP1203BO.017
Велико Търново - Св. Иван Рилски - комитет

Учреден е инициативен комитет "Светият път"
за националния поход по пътя на мощите
на Св. Иван Рилски


Велико Търново, 23 февруари /Марина Петрова, БТА/
Учреден е инициативен комитет "Светият път" за осъществяването на националния поход по пътя на мощите на Св. Иван Рилски, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново.
От старата столица това лято ще тръгне националният поклоннически поход, който ще премине по пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ. Инициативата обедини институции, организации и общественици от цяла България.
В състава на комитета, учреден в София, са кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, общественици и интелектуалци, представители на институции от цяла България. За председател на организацията бе избран историкът проф. Пламен Павлов.
С похода през лятото ще бъдат отбелязани 550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. Поклонническото пътешествие ще започне на 1 юли от крепостта "Трапезица", където близо три века са били съхранявани мощите на светеца.
Инициативата ще бъде под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, се посочва в съобщението.
Даниел Панов е припомнил, че от 2012 г. община Велико Търново активно подкрепя начинанието, възникнало като идея година по-рано. Той е инициирал работна среща с представители на 19-те общини, през чиито територии ще бъде пътуването, и оттогава се водят разговори по организацията му.
През 2013 г. "Светият път" става част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. Помагат също Великотърновската митрополия и ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", педагогът от Професионалната гимназия по туризъм в старопрестолния град Евгени Коев, преподавателят по математика и информатика във Великотърновския университет Паскал Пиперков.
Даниел Панов е посочил, че предстои включване на похода в културните календари на общините, както и превръщането му в атрактивен маршрут, който да привлича хора, практикуващи поклоннически туризъм.
/ПП/