Областната болница в Сливен получи дарение чрез саксонската принцеса Теофана фон Саксен

Областната болница в Сливен получи дарение чрез саксонската принцеса Теофана фон Саксен

BOBSTH 17:20:01 11-02-2019
GI1719BO.016
Сливен - болница - дарение

Областната болница в Сливен получи дарение
чрез саксонската принцеса Теофана фон Саксен


Сливен, 11 февруари /Велина Василева, БТА/
Областната болница МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен получи дарение чрез саксонската принцеса Теофана фон Саксен. Тя се срещна днес с представители на болничното заведение и община Сливен, като получи договор за дарение и благодарствени писма.
Дарението е от 52 механични болнични легла с матраци и 20 шкафчета към тях. Те са на обща стойност 8800 евро и са втора употреба от болница в Берлин, като принцесата е била посредник и е организирала транспорта до България. Леглата са разпределени в пет болнични отделения.
Освен болницата в Сливен, такива легла, общо 3000 броя, ще получат и лечебни заведения в Перник, Стара Загора, Тетевен и Велико Търново.
Според директора на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров, леглата са много функционални, могат да се повдигат и накланят, като досега само отделението по реанимация в болницата е разполагало с такива. Реалната стойност на едно ново легло е близо 4000 евро.
Принцеса Теофана фон Саксен е българка по произход, дъщеря на финансиста Петър Аладжов - директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Семейството й напуска България преди повече от 50 години. Принцесата осигурява хуманитарни помощи на болници и детски домове в България от близо 30 години. Дарението за болницата в Сливен е първото.

/ГИ/