В Благоевград започна осъществяването на проект "Социална инфраструктура за услуги за деца"

В Благоевград започна осъществяването на проект "Социална инфраструктура за услуги за деца"

BOBSTH 14:05:01 11-02-2019
PP1404BO.020
Благоевград - деца - социална инфраструктура - проект

В Благоевград започна осъществяването
на проект "Социална инфраструктура
за услуги за деца"


Благоевград, 11 февруари /Димитър Владов, БТА/
В Благоевград започна осъществяването на проект "Социална инфраструктура за услуги за деца". Символична първа копка направиха днес кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова.
"Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е март, а за цялостното завършване на обекта - октомври. Към момента предоставяме 21 социални услуги. С новите три те ще станат 24. Работим за разкриването на още две услуги. Подписахме и договор за лични и социални асистенти. Още 20 души са подали документи. Ще изпълним абсолютно всички заявления; там където няма възможност да се финансира от централния бюджет, ще дофинансираме със собствени средства", каза кметът Камбитов.
Румяна Петкова посочи, че община Благоевград има цялата палитра от социални услуги и е един добър партньор и коректив на държавната власт.
С реализиране на проекта ще бъдат обособени нови социални центрове, които ще се помещават в част от сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, като за целта ще се извърши преустройство и ремонт. Общата стойност на проекта е 1 176 500 лева.
Целта е да се постигне осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за развиване на три нови социални услуги в общността на територията на общината - Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства /капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги/, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства /капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги/ и Център за обществена подкрепа със 100 места.

/ПП/