Посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен е на посещение в Монтана

Посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен е на посещение в Монтана

BOBSTH 11:58:01 11-02-2019
RM1157BO.002
Монтана - Швейцария - посланик - посещение

Посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен е на посещение в Монтана


Монтана, 11 февруари /Цветомир Цветков, БТА/
Посланикът на конфедерация Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен пристигна на посещение в Монтана и се срещна с кмета на общината Златко Живков в сградата на общинската администрация.
Г-жа Коен заяви, че е избрала да посети Монтана като един от първите градове след назначаването си за посланик, заради швейцарските инвестиции в града и добрите отношения на общината с посолството. След срещата с общинското ръководство тя ще разгледа детската градина в ромския квартал на Монтана "Кошарник", която бе построена през миналата година от основи и бе оборудвана с всичко необходимо със средства от Швейцария и в момента е най-модерната градина в областния град. По-късно посланик Коен ще посети и завода на швейцарската фирма "Палемонтех", който се намира в индустриалния парк край Монтана. Завода бе построен преди две години с инвестиции от швейцарски бизнесмен, в момента дава работа на около 200 души и и изнася продукцията си в Швейцария.
Г-жа Мюриел Берсе Коен съобщи, че през миналата година инвестициите на швейцарски бизнесмени в България са се увеличили значително. Фирмата "Нестле" произвежда в България своята продукция за целия регион, три големи швейцарски фирми от IT-сектора са изградили свои офиси в България и са открили работни места за програмисти тук, в различни градове на България работят заводи на големи, малки и средни швейцарски фирми. В момента Швейцария е осмият по големина инвеститор в България, уточни посланик Коен.
При посещението в Монтана г-жа Коен бе придружена от ученичката Елеонора Димитрова /17г./ от село Галиче, която е посланик за един ден и ще се запознае с работата на истинския посланик и с реализирани със съдействието на посолството проекти. Елеонора е избрана за посланик за един ден, след като е написала есе за интеграцията на ромите в българското общество и ролята на младите жени в него.

/РУМ/