Разградският музей получи като дарение личния архив на диригента Димо Халачев

Разградският музей получи като дарение личния архив на диригента Димо Халачев

BOBSTH 11:09:31 11-02-2019
PP1109BO.008
Разград - музей - дарение

Разградският музей получи
като дарение личния архив
на диригента Димо Халачев


Разград, 11 февруари /Садет Кърова, БТА/
Регионалният исторически музей получи като дарение личния архив на емблематичната за музикалния живот в Разград личност - Димо Халачев. Това съобщи уредникът в музея в града Нели Николова. Материалите са предоставени от неговите дъщери - Виделина Неделчева и Даниела Симеонова.
Архивът съдържа снимки от събития и изяви, участия във фестивали, представя Димо Халачев и като ръководител на естрадния ансамбъл. Във фонда са съхранени писма, като особено интересна е кореспонденцията с организатори на музикални събития в Италия. Присъстват и много документи с отзиви и статии в пресата, материали, свързани с диригентската му дейност.
Димо Халачев е роден на 10 февруари 1929 г. в Разград. Той е ученик и последовател на Илия Бърнев. Завършил Музикалното училище, след това той учи в Музикалната академия, а после се отдава на хорово-диригентска дейност.
Димо Халачев е най-дългогодишният диригент на хор "Железни струни". Под диригентската му палка музикалната формация постига успехи в школуваното пеене и достойно защитава музикалните традиции на Разград в страната и зад граница.
/ПП/