Най-известният ни мореплавател Дончо Папазов навършва 80 години

Най-известният ни мореплавател Дончо Папазов навършва 80 години

BOBSTH 13:10:31 08-02-2019
AM1310BO.002
/ПП/Дончо Папазов - книгата - "Невъзможният път"

Най-известният ни мореплавател
Дончо Папазов навършва
80 години


Той е първият човек, обиколил света по "невъзможния път", без да спира в пристанище

Книгата "Невъзможният път" на Дончо Папазов (дневник от околосветското пътешествие на мореплавателя) ще бъде преиздадена по случай 80-годишния юбилей на автора /21 февруари/. Новото й издание ще бъде представено на 13 февруари от 18:30 часа в клуб "Книгата" (The Book) на ул. "Г.С. Раковски" 193 в София.

Станалата легендарна експедиция "Невъзможният път" стартира на 1 януари 1988 година от фара Сан Антонио, Буенос Айрес, Аржентина. Мореплавателят вдига котва и потегля на околосветско плаване със своята яхта "Тивия". Следват 164 тежки денонощия, изминати са над 19 000 морски мили. Маршрутът на "Невъзможният път" минава през едни от най-негостоприемните води на Земята - южните полярни ширини, на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн. Дончо Папазов усъвършенства маршрута, като минава по 40-ия вместо по 50-ия паралел и то през зимата. Експедицията е първата в света самотна обиколка, без спиране в пристанище, изцяло на юг от "ревящите четиридесет" (градуса), където ветровете и вълните са чудовищни през полярната зима. Още в началото на това екстремно и опасно плаване яхтата "Тивия" се преобръща два пъти и губи двигателя си. Мореплавателят е принуден да разчита единствено на вятъра и на моряшките си умения. Електричество ползва само за радиостанцията.

"Ура! На 13 юни в 13 часа и 13 минути Гринуичко време преминах на траверс фара "Сан Антонио" и навлязох в устието на река Ла Плата. С това сложих край на обиколката. Вече прокарах най-трудния път. Вече направих възможен "невъзможния път". Оттук нататък зад фара на Сан Антонио ми е все едно. Колкото дни трябва, ще плавам, без да бързам. Ако ще и да потъна, пак ще съм обиколил света. Делото е сторено!" ( откъс от книгата на Дончо Папазов "Невъзможният път".)

Дончо Папазов е най-известният български мореплавател. Работил е 20 години в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист и автор е на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. Бил е депутат в 36-то Народно събрание, главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ. Завършва икономическия институт в София и работи повече от 15 години като научен сътрудник и ръководител на секция в ЦНИИТМаш и НИИММ в София. През 60-те години участва в леководолазни археологически експедиции и става рекордьор по гмуркане на дълбочина без апаратура.
/АМ/