Захари Каменов е носителят на наградата за живопис "Владимир Димитров-Майстора"

Захари Каменов е носителят на наградата за живопис "Владимир Димитров-Майстора"

BOBSTH 13:22:31 01-02-2019
MH1322BO.011
Кюстендил - награда - живопис

Захари Каменов е носителят на наградата за живопис "Владимир Димитров-Майстора"


Кюстендил, 1 февруари /Елица Иванова, БТА/
Захари Каменов е носителят на годишната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора". Наградата беше обявена от директора на Съюза на българските художници /СБХ/ Любен Генов. За носители на наградата са били предложени 11 художници, а журито е определило номинациите на Атанас Парушев, Атанас Ташев, Валентин Дончевски, Захари Каменов, Румен Жеков и Чавдар Петров. Каменов беше награден със статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил и 2000 - от Министерството на културата.
Националната награда за живопис се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена съвместно от Община Кюстендил и галерията "Владимир Димитров - Майстора", Министерството на културата и Съюза на българските художници.
С връчването на националната награда, галерията в Кюстендил отбеляза и 137-та годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора.
Събитието започна с откриването на изложба "Движение и покой" на Анета Дръгушану, носител на националната награда за живопис за 2017 година.
По-късно днес се състоя и традиционното посещение на къщата-музей на Майстора в кюстендилското с. Шишковци.
Галерията в Кюстендил днес представя и постоянна експозиция на Майстора, изложба с негови акварели, експозиция с творби на Николай Дюлгеров и живописна композиция на Станислав Божанков.
"Всеки художник би бил много щастлив като чуе, че има една награда, която е сред най-престижните в тази област. Животът на художника е семпъл, голяма част от него преминава в ателието и когато е награден за своя труд, след дълга работа, това е огромно удоволствие. Нашият живот в голяма степен преминава в паралелен свят и награда от такъв характер е много специална", каза Захари Каменов след награждаването.
/МХ/