Хористи от Европа ще пресъздадат звуците на морето на фестивал в Балчик

Хористи от Европа ще пресъздадат звуците на морето на фестивал в Балчик

BOBSTH 11:04:02 01-02-2019
RM1103BO.004
Балчик - "Черноморски звуци" - "Морска приказка"

Хористи от Европа ще пресъздадат звуците на морето на фестивал в Балчик


Добрич, 1 февруари /Юлияна Христова, БТА/
Хористи от Европа ще пресъздадат на музикален форум звуците на морето край Балчик. Песента "Морска приказка" ще прозвучи за първи път на предстоящото девето издание на международния хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се състои в дните между 5-9 юни, съобщи на БТА д-р Валентина Георгиева, артистичен директор на форума. Музикалното събитие е под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов.
На сцената хористите ще пресъздадат ефекта на морските вълни и с разклащане на бутилки с вода, с вдишване и издишване, с плясък на ръцете по тялото, за да чуе публиката заедно със звуците на пианото и вятъра на морския бряг, дори издутите платна на ветроходните кораби, разказа Валентина Георгиева, която е и диригент на хор "Черноморски звуци". Авторът на песента д-р Борислава Танева - дъщеря на именития хоров композитор Александър Танев, е посветила "Морска приказка" на 105-годишнината от създаването на балчишкия хор. Хоровите формации - участници във фестивала, ще разучат песента и ще я изпълнят заедно.
Международният форум вече набира заявки за участие, като сред първите, записали се за надпреварата, са колективи от Финландия, Естония, Чехия, Сърбия. За първи път на фестивалната сцена се очакват и вокални формации с инструментален съпровод, информират организаторите. Хоровите формации могат да кандидатстват за фестивалната програма до 15 февруари.

/РУМ/