Д-р Фарида Калбахани: Медицинските пиявици са живото лекарство, с което много хора могат да бъдат спасени

Д-р Фарида Калбахани: Медицинските пиявици са живото лекарство, с което много хора могат да бъдат спасени

BOBSTH 14:30:02 11-01-2019
AM1619BO.006 14:30
здраве - хирудотерапия - д-р Фарида Калбахани - интервю

Д-р Фарида Калбахани: Медицинските пиявици
са живото лекарство, с което
много хора могат да бъдат спасени


София, 11 януари /Оля Ал-Ахмед, БТА/
Медицинските пиявици са живото лекарство, с което много хора могат да бъдат спасени, каза в интервю за БТА хирудотерапевтът д-р Фарида Калбахани. С тях се лекуват както хората, така и животните, напълно безопасно. С този метод се постига положителен резултат и пълна ефективност, обясни тя. Д-р Фарида Калбахани разказа за какво да ги ползваме, траен ли е ефектът от лечението.
"Хирудотерапията е метод на лечение с медицински пиявици, развъждани само и единствено в биоферма. Най-популярна е в Германия, където се практикува от 30 години както в специални центрове за хирудотерапия, така и в обикновените болници заедно с традиционните начини на лечение. Научно доказано е, че пиявиците лекуват не заради това, че обновяват кръвта на човека, а заради лечебните свойства на слюнката си", поясни д-р Калбахани. По думите й изключително много заболявания могат да се лекуват с медицинските пиявици - сърдечно-съдови, инфаркт, инсулт, прединфарктни и прединсултни, хипертония, исхемична болест на сърцето, разширени вени, тромбофлебити, хемороиди, нормализира се кръвното налягане и други.
Д-р Фарида Калбахани е педиатър-инфекционист с 32-годишен лекарски стаж. Председател е на Международната асоциация по хирудотерапия и сертифициран хирудотерапевт в България. Работила е като педиатър в Клинична детска инфекциозна болница гр. Алмати, след което продължава кариерата си по специалността в Бакинския медицински университет. От 2009 г. и до момента тя практикува в България като лекар - педиатър, хирудотерапевт, хомеопат и специалист по провеждане на биорезонансна диагностика.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Д-р Фарида Калбахани, лечението с пиявици е изключително древен метод. Разкажете по-подробно за него?
Отговор: Лечението с пиявици датира от древни времена, системата е много стара. Експерти и археолози неведнъж са намирали рисунки на хора, лекувани от пиявици в пирамидите на фараоните в Египет. Носят се легенди, че Клеопатра е забременяла благодарение на лечение с пиявици, освен това тя е ползвала хирудотерапията за подмладяване. Дори вече учените твърдят, че този метод датира от около 3000 години. Факт е, че днес повечето модерни световни клиники се оборудват с кабинети по хирудотерапия и назначават хирудотерапевти.
Научно доказано е, че пиявиците лекуват не заради това, че обновяват кръвта на човека, а заради лечебните свойства на слюнката си. Познати са повече от 400 вида пиявици, но само 3 от тях се използват за лечение. Те се отглеждат в специални биоферми.Трябва да се прави ясна дефиниция между лечението с пиявици и хирудотерапията. Това са две различни неща. Да се ловят произволни диви пиявици от езерото до нас и да се слагат, където ви попадне за щяло и нещяло - това категорично не е хирудотерапия.
Хирудотерапията - това е метод на лечение с медицински пиявици, развъждани само и единствено в биоферма. Те се продават от биоферми само на обучени за това лечение лекари. Развъжданите пиявици са напълно стерилни. Те никога не са консумирали никаква кръв. Пиявиците разполагат с огромно количество слюнка, която е изключително лечебна. Те пускат слюнката си на определени места и съответно лекуват определени заболявания.
Названието се появява през1884 г. от Гейкрафто (Haycraft), когато германски учен открил, че в слюнката на пиявиците се съдържа хирудин, който разрежда кръвта и извлича тромбите от организма 100 пъти по-активно от хепарина. По-късно са открити още 200 вещества, които помагат за разделяне на сраствания и имат антибактериално, противовъзпалително и обезболяващо действие. Наскоро са открити още 200 полезни вещества в микродози. Така че, пиявиците лекуват изключително и само със своята слюнка, която изплюват. Пиявиците имат 270 зъбчета, 8 очи, 2 сърца и са хемофродитни създания. До три години пиявицата живее напълно гладна.

Въпрос: Казвате, че те са медицински био пиявици, развъждани само във ферми. Къде са тези ферми?
Отговор: В много страни има специални ферми за развъждане на медицински пиявици, които биват 3 вида. Въпреки че в света са известни над 400 вида пиявици, само три вида от тях - са медицинските. В Европа има само три ферми за развъждане на медицински пиявици - две са в Германия, и една е във Франция. Само от страните на ЕС могат да бъдат внесени законно медицински пиявици в България. От други страни като Турция, Русия и Украйна не е позволен импортът на медицински пиявици в България, което изключително оскъпява процедурите и лечението, тъй като пиявиците в Европа са много скъпи.
В България методът не е разпространен, тъй като се твърди, че за него няма код.Това не е вярно, кодът за регламентирано лечения с медицински пиявици е един, европейски. Това е причината в България до момента да няма ферма за развъждане на медицински пиявици. Аз лично внасям пиявиците от Франция. До момента, като че ли хирудотерапията е най-популярна в Германия. В Германия тя се практикува от 30 години както в специални центрове за хирудотерапия, така и в обикновените болници заедно с традиционните начини на лечение.

Въпрос: Как стои въпросът с регламентирането на хирудотерапията?
Отговор: В Германия здравната каса напълно покрива лечението с пиявици на артрози и артрити. Тези упорити и прогресиращи заболявания доказано се лекуват много по-бързо и ефикасно с пиявици, отколкото да тъпчат възрастните хора с обезболяващи и да се прибягва до оперативна намеса. Методът в редица страни се прилага и за профилактика. Ако се провеждаше и в България за профилактика, ще се намали смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Бих искала да обърна внимание на факта, че България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, въпреки че ежегодно Здравната каса харчи все повече и повече средства за лечение на болните, без да влага нищо за профилактика на населението.
Девет години направих пътека в министерството на здравеопазването, поднасяйки всички аргументи и факти за въвеждане на този метод като официално лечение чрез Здравната каса, но от там не желаят да подадат ръка на този метод.

Въпрос: Разкажете малко повече за Асоциацията на хирудотерапевтите?
Отговор: Международната Асоциация на хирудотерапевтите е основана през 2013 година по време на симпозиума на различните асоциации от редица страни. Има Германска, Полска, Казахстанска, Руска Асоциация на хирудотерапевтите и много други. Президент по онова време беше проф. Изолда Баскова, след нея стана германката Нина Вечьорик. Тази асоциация обединява 29 страни. Ежегодно провеждаме симпозиуми, конференции и семинари, на които обсъждаме най-новите открития. Най-много за хирудотерапията знаят германците, които инвестират огромни пари в научните изследвания на слюнката на пиявиците. В Германия има много научно-изследователски центрове.

Въпрос: Защо се стига до там, във века на научния прогрес и напредналата медицина да се лекуваме с пиявици? Как биоактивните вещества в слюнката на пиявиците влияят на човека чрез кръвта?
Отговор: Много просто. Защото пиявицата, както вече ви казах, съдържа едно уникално вещество, наречено хирудин. Хирудинът, е бил открит първи при изследването на пиявиците, от там идва и името - хуридотерапия. Хирудинът е по-силен от хепарина 100 пъти. Една от германските ферми е провела изключително интересен експеримент, който е струвал милиони евро. Германските лекари са въвели микрокамери във вените на доброволци и са заснели ясно какво става с тромбите, намиращи се в съдовете на тези хора. Да отворя една скоба, че всички хора над 30-годишна възраст имат тромби в съдовата си система. Германските колеги са заснели какво става с тези съсиреци или т.н. тромби при въвеждане на хепарин и при въвеждането на слюнката на пиявицата. Пиявицата разгражда тромба леко и постепенно, все едно, че го мие със сапун. Тромбите, залепени на стената на съдовете не тръгват безразборно и няма опасност да доведат до емболия. Те всичките се събират там, където седи пиявицата. Какво прави хепаринът? Той откъсва тромба, който тръгва произволно накъдето си поиска. Затова хепариновата терапия невинаги е ефикасна и води до усложнения.
Хирудинът може "да събере" всички тромби от кръвоносните съдове. Кръвта става по-течна, подобрява се кръвообращението и всички органи и системи се хранят по-добре. Нашите органи имат способността да се саморегулират - когато се хранят добре, започват да се възстановяват сами. Доказани успехи на хирудотерапията има при всички заболявания, които свързваме с нарушено кръвообращение - затлачване на кръвта и на кръвоносните съдове и образуване на тромби. Това означава, че най-добър ефект се получава при хемороиди, варикозно разширени вени, хипертонични болести, прединфарктно и прединсултно състояния, дископатии, инфаркти и инсулти, при безплодие, когато причината за срастванията са в малкия таз.
Освен това в слюнката на пиявицата се съдържат и редица вещества, които все още не са осъзнати от медицината. Например, вещества, които могат да премахват фибринозната тъкан, а също така могат да премахват капсулираните процеси, с които медицината до момента не се е справила. Освен това в слюнката на пиявицата се съдържат вещества, които имат силно антибактериално действие, и в същото време това не са антибиотици. Това са бактериофаги унищожаващи стафилококите, и предотвратяват гнойните процеси на раните. С една дума, пиявицата е създадена от Бога, за да лекува както хората, така и животните на този свят. По този начин, напълно безопасно, се постига положителен резултат и пълна ефективност.

Въпрос: Кои заболявания могат да се лекуват с хирудотерапията?
Отговор: Пиявиците съдържат редица противовъзпалителни, противотромбни и обезболяващи действия. Пиявицата е кладенец на различните полезни действия, до момента са известни 200, и учените не престават да търсят нови. Изключително много заболявания могат да се лекуват с медицинските пиявици. Основно сърдечно-съдови, като инфаркт, инсулт, прединфарктни и прединсултни, хипертония, исхемична болест на сърцето, както и постинфарктни и постинсултни състояния, разширени вени, тромбофлебити, хемороиди, нормализира се кръвното налягане. Освен това помагат при безплодие, когато причината са сраствания, а след 1 или 2 курса изчезват дори белези от операции. Помагат и при заболявания на гръбначния стълб, ефектът при артрози и дискови хернии е невероятен. Мъже "с атрофия на тестиси" поради заседнал тромб след лечение с пиявици се възстановяват напълно. Простатитът изчезва, потентността се повишава, аденомът на простатата намалява размерите си.
Изключителен ефект пиявиците имат при офталмологичните заболявания. Например, в офталмоболниците в Русия глаукомата не се оперира, лекуват я с пиявици. И други офталмологични проблеми могат да бъдат решение с помощта на медицинските пиявици. При отлепена ретина и тромбоз на централна и периферна очна вена пиявиците също помагат. За девет години работа в България се родиха осем дечица след лечение на майките им с пиявици от срастване в тръбите. Изключително добър ефект лечението има при заболявания на гръбначния стълб - радикулити, дискови хернии, дископатии. Пиявиците имат противовъзпалително и обезболяващо действие и тези болезнени заболявания изключително добре се влияят от метода.
В педиатрията изключително много помагат пиявиците при затруднен говор, и по-специално при закъсняло проговаряне на децата, освен, ако те не са аутисти. Доказано е, че късното проговаряне при повечето от децата е свързано с вътрешно-черепното налягане. Тук това никой не го диагностицира и съответно не лекува. Пиявиците възстановяват и регулират кръвообръщението в главата и дечицата много бързо проговарят. Често на децата слагат погрешна диагноза - аутизъм, а в крайна сметка се оказва, че детето изобщо не е аутист, а за това, че не разговаря си има абсолютно друга причина.

Въпрос: Има ли противопоказания?
Отговор: При онкологични заболявания, хемофилия, анемия втора и трета степен и бременност трети триместър. Други противопоказания няма. Затова, когато пациентите идват при мен, задължително трябва да носят изследване за обща кръвна картина и коагулограма, както и всички други изследвания, които са им правени.

Въпрос: Как помагат пиявиците при тромби? Всеки човек ли има тромби в себе си?
Отговор: Абсолютно всеки има в себе си тромби. Колкото е повече възрастта, толкова са повече и тромбите в организма. Ако преживеем травма, ако се храним нездравословно, пием алкохол и пушим, тромбите се увеличават. Затова е добре да се прави профилактика с пиявици веднъж в годината. Тогава броят им за сеанс е една на един килограм тегло, а курсът трае около половин месец. Ако дойдете обаче със заболяване, първо трябва да се справим с него. След това се минава към профилактика. Към образуване на тромби повече са обречени пушачите и хората, които дневно консумират прекалено много въглехидрати. Към третата категория рискови пациенти се отнасят тези, които са подложени на прекомерен или ежедневен стрес.

Въпрос: Използва ли се методът в козметиката?
Отговор: Да, и то много успешно. Деми Мур, например, ходи всяка година в Австрия, където й поставят пиявици за подмладяване. В Австрия има специализирана клиника за холивудските звезди, където вместо пластически операции те се подлагат на хирудотерапия. Това удоволствие струва около 30 000 евро. Мадона е редовен клиент там. В САЩ пластическите хирурзи нямат право да не сложат пиявица след пластична операция, предвид, че и те ги закупуват от биофермите във Франция. Във Великобритания също се прилага много хирудотерапията както за лечение, така и за подмладяване.

Въпрос: На каква възраст човек може да се подложи на хирудотерапия?
Отговор: На всякаква възраст човек може да се подложи на терапията. Пиявици се прилагат дори на бебета от третия месец срещу упорити обриви, например. Аз ги ползвам и при пеленачета, които много плачат. Слагам пиявиците зад ушите им, намалявам черепното налягане и те се успокояват.

Въпрос: Болезнено ли е поставянето на пиявиците?
Отговор: Само в момента, когато пиявицата започва да отделя слюнката си усещането е все едно ви бият инжекция. Около две-три минути боцкане и щипкане. След сеанса пиявицата пада и се унищожава веднага, тъй като всяка една пиявица е за еднократно поставяне на съответен пациент. Освен това, след процедурите всички пиявици задължително се предават за изгаряне, като опасни отпадъци. След процедурата от раната започва да изтича лимфна течност и тромби, което може да продължи между 6-24 часа.
Процедурата е с продължителност от 30 минути до един час и половина, в зависимост от замърсяването и задръстването на съдовете при всеки индивидуално. Самото лечение продължава докато пациентът не приеме 1 пиявица на килограм от неговото тегло. При един сеанс могат да се сложат от 10 до 15 пиявици веднъж седмично. Ако пациентът е 80 кг и всяка седмица му се слагат по 10 пиявици, то продължителността на неговото лечение ще е осем седмици. При пациенти с високо кръвно налягане пиявиците могат да се слагат два пъти седмично, като по този начин лечението ще отнеме четири седмици.

Въпрос: С колко сеанса се постига положителен ефект?
Отговор: Всичко е много индивидуално в зависимост от това какво е заболяването, с което се борим. Пиявиците се слагат на болното място само при малки и млади пациенти, тъй като те нямат все още струпване на тромби, при останалите - на най-безопасните места.

Въпрос: Вие самата сте лекар-педиатър. Как стана, че се насочихте към пиявиците?
Отговор: Аз съм лекар-педиатър и "Тома неверни" като повечето лекари в алтернативната медицина. Никога не съм си и помисляла, че ще се занимавам с алтернативна медицина. Цял живот съм била редови лекар в болница, работила съм в Детска инфекциозна болница в Алмати, защитих дисертация, станах кандидат на медицинските науки. Но на 36-годишна възраст, през далечната 1996 година влязох в болница със силно възпаление на седалищния нерв. Състоянието ми беше толкова тежко, че не можех да се движа самостоятелно. Влошавах се с всеки изминат ден, докато не стигнах до положение, в което изобщо не можех да мръдна от болничното легло. Болките бяха непоносими. Опитах какво ли не при колегите си и иглотерапия, и физиотерапия, и мануална терапия, и кинезитерапия, включително и блокада. Нищо не помогна.Три месеца останах на легло в болницата. Междувременно ми откриха и три дискови хернии. Хирурзите искаха веднага да ме вкарат на операционната маса, плашейки ме, че ще остана инвалид.
Моя приятелка по онова време много активно лекуваше с пиявици. Обърнах се към нея за помощ, тъй като не исках да се оперирам. Невинаги операциите на гръбнака завършват добре.Тя дойде при мен и ми сложи пиявици. Няма да повярвате, но само след първия сеанс станах и самостоятелно се раздвижих, предвид, че три месеца не станах от леглото. Продължихме лечението. Ефектът беше поразяващ. Не съм оперирала дисковите хернии до ден днешен, просто се поддържам с пиявици и упражнения за гръбнака. След моето изписване от болницата взех самолета за Москва и отидох да се обучавам в хирудотерапията. Курсовете за лекари са шест месеца, за хора без медицинско образование такива курсове се провеждат само в Германия и в Полша и са с продължителност две години.

Въпрос: Доколкото ми е известно, пиявиците прекрасно регулират кръвното налягане. Не се ли връща кръвното налягане в обичайните си стойности след курса на лечение?
Отговор: Няколко са причините за повишено кръвно налягане. Една от тях е бъбречната недостатъчност или други бъбречни аномалии. Втората причина - това е хормоналният дисбаланс. И третата причина - това е артеросклероза на съдовете, когато са налице тромби и съсиреци. Кръвоносните съдове са силно стеснени и поради холестеринови натрупвания. Пиявиците изключително добре си вършат работата в третия случай - освобождават съдовете от тези натрупвания и след курса кръвното става абсолютно нормално, без да има нужда от каквито и да било медикаменти. Достатъчни са няколко курса с пиявици през няколко месеца, за да се забрави завинаги проблема с високо кръвно налягане. Подобен е ефектът на пиявиците след инфаркт или инсулт. При такива хора е достатъчен един курс с пиявици на година, за да се разделят завинаги с болестта си.
Въпрос: Разкажете за някои по-необичайни случаи от вашата практика, на които пиявиците са помогнали?
Отговор: Много са интересните случаи. Имах пациент на четири годинки с погрешно поставена диагноза - аутизъм, а той просто имаше задържане на речта. Започнахме лечение с пиявици. На третия сеанс детето проговори. След това детето проговори изключително бързо с богат речников запас от думи.
Лекувах пациентка с отлепена ретина, която изобщо не виждаше с едно си око. Резултатът беше уникален - тя напълно си възвърна зрението.
Имах пациент, който по време на бокс получава силен удар в главата, в резултат на който се разболява от пост-травматична епилепсия. Лечението беше по-специфично - по "метода на Абуладзе". Интересното беше, че подобрението настъпи много бързо и даде поразителен ефект. Поставях му по 25 пиявици на сеанс на мястото на травмата на главата му и след третия сеанс епилептичните припадъци напълно изчезнаха.

Въпрос: Какво бихте препоръчали и пожелаели?
Отговор: Пожелавам на колегите си лекари да се поинтересуват от този древен, но изключително полезен и приложим метод. Би било от изключителна полза за здравето на населението, ако българските лекари се обучат да практикуват хирудотерапията. Тук могат да дойдат професори и доценти от Германия, Полша и Великобритания с лекции и семинари. Проблемът е, че не мога да събера желаещи колеги. И затова им пожелавам да бъдат по-отворени към хирудотерапията, да разберат повече за приложението му и ползите от него. Много хора могат да бъдат спасени навреме. На министерството на Здравеопазването пожелавам да приеме този метод, който е признат в цяла Европа, в САЩ и в Канада, където всички лекари го практикуват в ежедневието си. На хората искам да пожелая преди всичко здраве. И знайте, че този метод никога не може да навреди, при условие, че пиявиците са медицински, закупени от биоферма, имат Сертификат от Биоферма и се поставят от обучен хирудотерапевт с Сертификат за обучение. Внимавайте, не се доверявайте на мошеници, които препродават незаконно диви пиявици от блатата и язовирите. В никакъв случай не се доверявайте на случайни прекупвачи на непроверени диви пиявици. Като председател на Международната Асоциация по хирудотерапията мога да заявя, че биофермите имат право да продават пиявици само и единствено на лицензирани лекари./АМ/