Дарителска кампания събира средства за изграждането на паметник на Левски в Русе

Дарителска кампания събира средства за изграждането на паметник на Левски в Русе

BOBSTH 14:53:31 07-01-2019
MM1452BO.006
Русе - паметник - Левски

Дарителска кампания събира средства за изграждането на паметник на Левски в Русе


Русе, 7 януари /Мартин Пенев, БТА/
Дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе се организира от днес в крайдунавския град. Това съобщи Искрен Веселинов - председател на Инициативния комитет, създаден специално за случая.
Необходимата сума за построяването на монумента е около 130 000 лева. Ще се набират средства чрез продажбата на картички с макета на бъдещия паметник, чиято цена е 2,00 лева, както и в специално разкрита дарителска банкова сметка. Веселинов обясни, че всеки, който дари повече от 100 лева, ще получи грамота, а над 2000 лева - умалено копие на паметника. Имената на дарителите, внесли повече от 10 000 лева в сметката, ще бъдат изписани на плоча на гърба на паметника.
Идеята е по време на кампанията да се организират също концерти, както и други мащабни събития.
Веселинов обясни, че в дарителската сметка вече има около 24 000 лева. От тях 20 000 лева са от общината, а останалите - от членовете на Инициативния комитет.
Паметникът ще бъде изграден по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев, който спечели организирания преди месец конкурс. Монументът ще бъде разположен в Парка на възрожденците. Той ще е висок 4,20 метра с постамента.
Според скулптора, около 600 кг месинг ще са нужни за изработването, като вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви преди месец в Русе, че министерството на отбраната ще дари използвани в учения гилзи, които да бъдат претопени.

/ММ/