Ценно издание излезе по повод 100 години професионален театър в Плевен

Ценно издание излезе по повод 100 години професионален театър в Плевен

BOBSTH 12:23:01 24-12-2018
RM1221BO.018
Плевен - книга - театър

Ценно издание излезе по повод 100 години професионален театър в Плевен


Плевен, 24 декември /Малин Решовски, БТА/
Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" в Плевен издаде ценна книга, посветена на 100-ния юбилеен сезон на професионалния културен институт. Това съобщиха за БТА от театъра.
Томът, наречен "На превала", е тетрадка с автобиографични бележки на създателя на плевенския професионален театър Александър Гюров. Редактор е Елена Ангелова, а обработката на ръкописа е дело на Стефан Кръстев. Изданието е дело, с подкрепата на Регионалния исторически музей и Държавния архив в Плевен, и според специалистите има историческа документална стойност, защото предлага текста от автора като факсимиле от архива, както и във вид, удобен за четене днес. Дизайнът и предпечатната подготовка е на Илиана Цировска.
Гюров е започвал бележките си от 18 август 1885 г. в Плевен като в дневника си е описал важните събития в живота си на актьор. В изданиено е съхранен оригиналният текст като думите на Гюров идват до днешния читател с минимална редакция. Благодарение на тази историческа личност в Плевен на 22 декември 1918 г. е учредено Градско събрание за основаване на Плевенски градски театър, а на 6 февруари 1919 г. се е играла и първата премиера.
В стотния си сезон още през януари 2019 г. в "летящ старт" театър "Иван Радоев" ще предложи на 17 януари "Ловецът на приказки" по Братя Грим, на 18 януари - "Вишнева градина", с две номинации за "Икар", на 24 януари - първата постановка за България от френския драматург Пиер дьо Мариво "Островът на робите", на 25 януари - българският шедьовър "Рейс" от Станислав Стратиев, следван на 29 януари от най-поставяната в момента френска комедия - "Боинг Боинг" от Марк Камолети./РУМ/