В Кърджали бе открит паметник на мястото на някогашното еврейско гробище

В Кърджали бе открит паметник на мястото на някогашното еврейско гробище

BOBSTH 14:31:01 09-12-2018
GI1430BO.019
Кърджали - паметник - евреи

В Кърджали бе открит паметник на мястото на някогашното еврейско гробище


Кърджали, 9 декември /Валентина Стоева, БТА/
В памет на някогашната Кърджалийска еврейска общност, до мястото на някогашното еврейско гробище бе открит паметник. Инициативата на Арт движение "Кръг" и община Кърджали се случва в края на 8-те дни от празника Ханука.
Монументът откриха кметът на Кърджали Хасан Азис и главният секретар на Организацията на евреите в България "Шалом" - Йосиф Меламед. Пред присъстващите ученици и общественици, Йосиф Меламед отбеляза, че за евреите в България тази година е особено отличителна, заради честването на 75 години от спасяването на евреите в България и отбелязване на годишнината от депортацията на евреите от Македония, Северна Тракия и Пирот, в лагерите на смъртта. "Единадесет хиляди триста четиридесет и трима от тях са били депортирани в Треблинка, от които по наша информация са спасени само 7 човека", подчерта Йосиф Меламед. Той отчете, че само две страни са успели да съхранят и спасят своите евреи - Дания и България, като от Дания са спасени само 5 хил. души, а в България - около 50 хил., оцелели през цялата Втората световна война.
Кметът Хасан Азис каза, че много градове в страната могат да бъдат наречени толерантни и водят такава политика, но в Кърджали "се опитваме толерантността да бъде в няколко степени по-високо от това, което като че ли е възприето", подчерта той и определи заслугата за това като общо дело.
Художественият проект за паметника е на Арт движение "Кръг", а реализацията е дарителски акт от председателя на Инициатива "Обща памет" в Кърджали Красимир Димитров и арх. Иван Хърлев от Асеновград. По време на откриването бе посочено, че мястото на някогашното еврейско гробище се ползва до 1949 г., когато последните местни евреи емигрират в Израел, и е закрито през 70-те години, по свидетелства на старите кърджалийци.

/ГИ/