Община Свищов продължава преговорите за придобиване на местността "Паметниците"

Община Свищов продължава преговорите за придобиване на местността "Паметниците"

BOBSTH 16:49:01 08-12-2018
GI1647BO.010
Свищов - "Паметниците" - преговори

Община Свищов продължава преговорите
за придобиване на местността"Паметниците"


Свищов, 8 декември /Марина Петрова, БТА/
Община Свищов продължава преговорите за придобиване на местността"Паметниците", съобщиха от пресцентъра на общината. Стъпките, които общината е предприела за бъдещия статут и развитие на територията са били обсъдени на среща между заместник-министъра на културата Амелия Гешева и кмета на общината Генчо Генчев.
Кметът е посочил, че преди по-малко от година общината е предприела мерки за определяне границите на територията на историческата местност и отделянето й от терена на античния град "Нове".
Той е уточнил, че процедурата е сложна, тъй като статутът на местността е смесен - едновременно е държавна собственост, исторически резерват и горска територия. Така местността е под юрисдикцията на Министерството на земеделието, Агенцията по горите и Министерството на културата.
Разделянето на територията е възможност за общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ чрез различни финансови инструменти и да превърне историческата местност в място отговарящо на значимостта му, е посочил Генчев.
Първият етап от сложната процедура е преминал, очаква се да бъде подписан протокол от министъра на културата, с който да бъдат определени реалните граници на историческия резерват.
Следващата стъпка предстои в Министерство на земеделието, а крайната цел е територията да бъде предадена за стопанисване и управление на община Свищов.

/ГИ/