Традиционният Коледен базар в Свиленград ще бъде открит днес

Традиционният Коледен базар в Свиленград ще бъде открит днес

BOBSTH 09:30:01 08-12-2018
IS2004BO.024 09:30
Свилинград - Коледа - програма

Традиционният Коледен базар в Свиленград ще бъде открит днес


Свиленград, 8 декември /Николай Грудев, БТА/
Традиционният Коледен базар в Свиленград започва днес. Откриването е от 11 часа с концерт на народните певци Йорданка Вълчанова и Райко Севов и изпълненията на представителен танцов ансамбъл "Хасково". Това съобщиха от общината.
Коледен концерт на деца от детските градини ще огласи базара на 11 декември. Тогава ще бъдат наградени участниците в конкурса за детска рисунка и коледна украса "Вълшебна Коледа". Най-добрата рисунка ще бъде отпечатана като коледна картичка на община Свиленград, уточниха от общината.
На 13 и 14 декември в Историческия музей ще отвори врати Коледна работилница. В нея ученици ще научат как се правят коледни украси и играчки за елха от естествени материали. Какви са и каква е символиката на ястията за коледния пост и празничната трапеза на Рождество ще бъде тема на срещата с ученици в музея на 18 декември.
Творческата общност на Свиленград ще открие годишната си изложба на 15 декември в Арт галерията. 13 местни художници и дърворезбари ще представят обща изложба наречена "Човърканица land". Ще бъдат изложени за продажба творби на изящните и приложни изкуства, които могат да станат оригинален коледен подарък, гласи афишът на общината.
Тази година благотворителната кауза на Еко Коледа в село Мезек е за набиране на средства за спортни уреди и беседка. На 15 декември в центъра на селото кулинарна изложба и базар ще предлагат домашно приготвени местни традиционни ястия и деликатеси, придружени с народна музика и местно вино, е залегнало в програмата.
В читалище "Просвета 1870" светлите празници ще бъдат отбелязани с много концерти. Първият на 17 декември е фолклорен. Коледа с "Приятели" е наречена изявата на известната свиленградска вокална група на 19 декември, а на 21 декември е коледният концерт "Зимна приказка" на хорова школа "Свиленград".
Празник на младото вино, организиран от Ротари клуб на 22 декември на коледния базар, ще отличи най-хубавите домашни бели и червени вина от тазгодишната реколта.
Снощи в Свиленград бяха запалени светлините на коледната елха. Преди това за децата там се игра спектакълът "Веселата Коледа на една сърдита леличка". Малчуганите се забавляваха с въпроси на Дядо Коледа, а най-активните получиха лакомства.

/ИС/