Магдалена Ралчева: Смисълът на изкуството е в това да провокира, да вдъхновява, а и да възпитава вкус

Магдалена Ралчева: Смисълът на изкуството е в това да провокира, да вдъхновява, а и да възпитава вкус

BOBSTH 15:35:01 07-12-2018
AM1534BO.011
изкуство - благотворителност - Магдалена Ралчева - интервю

Магдалена Ралчева: Смисълът на изкуството
е в това да провокира, да вдъхновява,
а и да възпитава вкус


София, 7 декември /Оля Ал-Ахмед, БТА/
Смисълът на изкуството е в това да провокира, да вдъхновява, а и да възпитава вкус, каза в интервю за БТА кинорежисьорът Магдалена Ралчева, която е и президент на Зонта Клуб София. Тя разказа за проекта "Изкуство срещу насилие" на клуба, подкрепил моноспектакъла "Прегръдката на ангела".
Автор на моноспектакъла е Светлана Лажова - това е първата й пиеса, която се играе на сцена, посочи Ралчева. Композитор е Маргарита Друмева, която написа прекрасна музика към стиховете на поетесата Вилдан Сефер. Сценограф е Валентина Германова една от най-изтъкнатите ни куклени сценографи, а художник по костюмите е Ани Владимирова - позната еднакво добре и в театъра, и в киното. И, разбира се, не на последно място е самата талантлива българска актриса, невероятната Тезджан Ферад-Джани - изпълнителката на моноспектакъла, поясни Ралчева.
Спектакълът ще се играе всеки месец в Студио 5 на НДК, но със сигурност ще бъде показван из цялата страна, дори имам планове и за чужбина, каза Ралчева. Вярвам, че срещите с публиката ще му дадат пълноценен живот и ще бъдат от голямо значение за пътя му към сърцето на зрителя, допълни тя. Част от приходите от представленията, организирани от Зонта Клуб София, ще бъдат дарявани на Фондация Асоциация Анимус в звено"Майка и бебе" при кризисен център "Св. Петка" за майки и техните малки деца, пострадали при домашно насилие. Предстои да дарим събраните средства от премиерата, която беше организирана от нашия клуб, разказа Ралчева.
Тя каза, че от 25 ноември Зонта Клубовете по цял свят - 1200 клуба от 67 страни, започнаха кампанията "Не на насилието над жени и деца" и в продължение на 16 дни изразяват своята съпричастност към този болезнен за съвременното ни общество проблем чрез различни събития, целящи да помогнат на жени да предотвратят насилието и да се справят него. След премиерата на моноспектакъла "Прегръдката на ангела", с която стартирахме кампанията, организирахме много полезна и важна лекция на тема "Кибернасилие срещу жени и деца", допълни Ралчева.
Магдалена Ралчева е завършила "Кино и телевизионна режисура" в НАТФИЗ в класа на проф. Хр.Христов. Дипломният й филм "Наемателят" печели наградата на ART- TV Сърбия. През 2010 г. излиза филмът й "Още нещо за любовта" с Велко Кънев, Мария Статулова, Калин Врачански. Режисьор е на филма "12А" с Радина Кърджилова, Дарин Ангелов и Мария Каварджикова - една от най-гледаните ленти, миналата година. Създател и художествен директор е на единствения международен фестивал за ново европейско кино в България "Златната липа", който се провежда от 2013 г. в Стара Загора. Президент е на Зонта Клуб София в Биениум 2018-2020.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-жо Ралчева, наскоро отбелязахме Международния ден на борбата с домашното насилие над жените. Вие се противопоставихте на насилието със спектакъл. Бихте ли разказали за проекта "Изкуство срещу насилие"?
Отговор: Да, противопоставихме се на насилието със спектакъл. И не само, дори с цял проект. От клуб Зонта се роди проектът "Изкуство срещу насилие". От 2012 г. Зонта Клуб София, заедно с клубовете на Зонта Интернешънал от цял свят, започнахме кампанията "Не на насилието над жени и деца". Ние винаги сме участвали със стойностни и значими проекти, но тази година решихме да инициираме проект по-различен от всичко досега и, надявам се, по-дългосрочен. Нарекохме го "Изкуство срещу насилие", защото клубът подкрепи създаването на тематичния моноспектакъл "Прегръдката на ангела" с автор Светлана Лажова. Надявам се, представлението да достигне до по-голям брой зрители, за да можем да популяризираме тази кауза.

Въпрос: Според вас ефективно ли е да се реагира с изкуство срещу насилието? Равностойна ли е битката?
Отговор: Опитът ми през годините показва, че всичко, което се прави в борбата срещу насилието е важно, необходимо и ефективно. Една откровена среща с публиката обаче може да бъде много по-полезна и въздействаща, защото театърът е истински душеприказчик и вярвам, че с откровен диалог можем да бъдем много по-полезни за някои жени да преосмислят и да преодолеят този понякога с години премълчаван проблем. Смисълът на изкуството е в това да провокира, да вдъхновява, а и да възпитава вкус. Така че колкото и да е тежко положението, хората винаги са имали и ще имат потребност от него. Иска ми се да вярвам, че борбата с насилието може да бъде в полза на изкуството, но ще се окажа безразсъден оптимист, защото от началото на годината в България 23 жени са убити от своите партньори или съпрузи, а това е жестока статистика.

Въпрос: Какво включва кампанията ''Не на насилието над жените"? Предвижда ли клуб Зонта други подобни инициативи?
Отговор: От 25 ноември Зонта Клубовете по цял свят, а това са 1200 клуба от 67 страни, започнаха кампанията "Не на насилието над жени и деца" и в продължение на 16 дни изразяват своята съпричастност към този болезнен за съвременното ни общество проблем чрез различни събития, целящи да помогнат на жени да предотвратят насилието и да се справят него. След премиерата на моноспектакъла, с която стартирахме кампанията, организирахме много полезна и важна лекция на тема "Кибернасилие срещу жени и деца", изнесена от комисар Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП и имаме планове за бъдещо съвместно сътрудничество.

Въпрос: Представихте спектакъла "Прегръдката на ангела" - какво е неговото послание?Как изобщо се роди идеята са създаване на този моноспектакъл?
Отговор: Човек може да сгреши, особено, когато е подвластен на чувствата, но не бива да се превръща в техен роб. Спектакълът "Прегръдката на ангела" е за "пробуждането" на героинята Ана след дългогодишно домашно насилие. За силите събирани в изнемощялата й от болка тяло и душа, за да може макар и късно да се противопостави на обидите и униженията, и да открие, че може да се изправи от нищото и да продължи още по-устойчива - с надежди, мечти и желание да потърси друг път в живота. Много ми се иска с този спектакъл да дадем вяра и надежда на онези жени, които не намират смелостта и куража да се противопоставят на насилието. Сигурна съм, че в България има много жени като Ана и ако успеем да помогнем дори на една, това означава, че усилията ни не са били напразни.
Идеята за създаването на този моноспектакъл се роди по много непредвиден начин. През лятото актрисата Тезджан Ферад, известна като Джани, ми изпрати пиесата и аз я прочетох на един дъх. Тя харесваше героинята, а аз харесах пиесата, освен това току що бях влязла в мандата си като президент на Зонта Клуб София. Реших, че би било прекрасно да направим този моноспектакъл и да открием кампанията срещу насилието с него.

Въпрос: Кои са създателите му?
Отговор: Автор на моноспектакъла е Светлана Лажова - една талантлива жена, изкушена от перото, а това е първата й пиеса, която се играе на сцена. Композитор е Маргарита Друмева, която написа прекрасна музика към стиховете на поетесата Вилдан Сефер. Сценограф е Валентина Германова една от най-изтъкнатите ни куклени сценографи, а художник по костюмите е Ани Владимирова - позната еднакво добре и в театъра, и в киното. И, разбира се, не на последно място е самата талантлива българска актриса, невероятната Тезджан Ферад-Джани - изпълнителката на моноспектакъла. Тя е завършила куклено майсторство и куклена режисура в НАТФИЗ, играе в театъра и снима в киното, освен това пише много добре.

Въпрос: Къде смятате да го покажете отново? Имате ли дългосрочни планове за спектакъла?
Отговор: Спектакълът ще се играе всеки месец в Студио 5 на НДК, но със сигурност ще бъде показван из цялата страна, дори имам планове и за чужбина. Вярвам, че срещите с публиката ще му дадат пълноценен живот и ще бъдат от голямо значение за пътя му към сърцето на зрителя.

Въпрос: Малко повече за лирическата героиня Ана?
Отговор: Насилието в дома на Ана е ежедневие от дълги години, а надеждата, че мъжът, когото някога толкова е обичала, ще се промени, отдавна е угаснала. Силите за бягство от тази жестока реалност също са я напуснали, докато нещо важно не преобръща живота й. Ще успее ли Ана да намери изгубения път към себе си? Това е основният въпрос, който стои пред всяка жена в подобна ситуация. Най-важното за мен е, че Ана намира все пак сили да се противопостави на насилието, разбира се, в една условност, която театърът предполага. Намирам интересен начина, по който тя постепенно се преобразява и от жертва се превръща в човек, който владее положението. Самоиронията, чувството за хумор, куража и вярата, които тя носи, дават едно по-светло и жизнеутвърждаващо усещане в този моноспектакъл.

Въпрос: Как се спряхте на актрисата Тезджан Ферад за превъплъщаване в героинята?
Отговор: Ако трябва да бъда точна, Джани ме потърси и ме покани да работим заедно, а с нея се запознахме, когато снимах филма "12А", ролята й не беше голяма, но ми направи впечатление, че се готвеше много прецизно и задълбочено. Тя е много открит, сърцат и земен човек и е истинско удоволствие да се общува с нея. С нея репетирахме ежедневно повече от 2 месеца и работейки, а често и забавлявайки се, открих, че Джани е истинско богатство. Винаги съм имала безпогрешен усет за актьорите и знаех, че ще може да изнесе този моноспектакъл, но тя ме изненада с изключителния си талант и ме очарова с магнетичното си присъствие на сцената. Джани е актриса с огромен потенциал и дано има шанса и възможността да го реализира пълноценно.

Въпрос: Къде отиват приходите от моноспектакъла?
Отговор: Много хубав въпрос. Част от приходите от представленията, организирани от Зонта Клуб София, ще бъдат дарявани на Фондация Асоциация Анимус в звено"Майка и бебе" при кризисен център "Св. Петка" за майки и техните малки деца, пострадали при домашно насилие. Предстои да дарим събраните средства от премиерата, която беше организирана от нашия клуб.

Въпрос: Вие сте кинорежисьор, какво Ви накара да стъпите на театралната сцена?
Отговор: Не съм се изкушавала от театъра, макар че следя и се старая да гледам всички нови постановки, които излизат, така че тази моя "среща" е по-скоро случайна. Просто имах желание моноспектакълът да излезе на сцена и хората да чуят историята на Ана. Ето затова и се заех с неговото създаване. Много ми допадна възможността и свободата да импровизирам, да търся различни изразни средства. Моноспектакълът е нож с две остриета - да, нямаш сложен мизансцен, имаш един актьор, имаш и добър текст. Но как можеш да задържиш вниманието на зрителя, който вече е разглезен до болка с новите технологии и не го свърта повече от половин час на едно място? Затова "Прегръдката на ангела" беше истинско предизвикателство за мен.

Въпрос: Какво бихте посъветвали хората на изкуството - поети, писатели, художници. Как да се борят срещу насилието и струва ли си?
Отговор: Разбира се, че си струва. И трябва. Най-вече хората на изкуството трябва активно да се борят срещу насилието и агресията, тъй като техните гласове най-силно се чуват и имат дълготраен резонанс в обществото. Точно хората на изкуството са най-силният и остър меч в противопоставянето с неправдите и насилието. Самата пиеса "Прегръдката на ангела" е доказателство за това, че един писател с перото си може да направи много повече за борбата срещу насилието, отколкото четенето на доклади и черни статистики. И целият ни творчески екип, заставайки зад създаването на този моноспектакъл, показа, че е възможно да се противопоставим на насилието, а по реакцията на публиката разбрахме, че усилията ни не са били напразни.

Въпрос: Какво е Вашето пожелание, апел или послание към всички жени, които мълчат и към цялото общество?
Отговор: Колкото и да е трудно, нека всеки от нас намери своя начин да се противопостави на агресията и ескалиращото в обществото ни насилие, защото безразличието както виждаме убива. Нека жените не се срамуват да потърсят помощ и да не обвиняват себе си, защото виновникът е срещу тях. Мисля, че е крайно време борбата срещу насилието над жени да стане държавна политика.

Въпрос: Г-жо Ралчева, наскоро се състоя тържествената церемония по връчване на наградата награда "Жълта роза". Бихте ли разказали за самата награда и тазгодишните номинации?
Отговор: Наградата "Жълта роза" е едно от най-значимите събития на Зонта Клуб София, с която засвидетелстваме своята благодарност и признание на всички, които са ни помогнали, за да реализираме своите благородни каузи. Тази година на тържествена церемония на нашето 10-то издание имахме честта и привилегията да връчим Наградата Жълта роза на Вицепрезидента на Република България г- жа Илияна Йотова за големия й принос в проекта ни с талантливите деца от музикалните училища в Широка Лъка и Котел, за които осигурихме музикални инструменти и стипендии. Другите две награди бяха за заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и поп звездата Кристина Димитрова, които са ни подкрепяли в различни инициативи./АМ/