Италианският бизнес в Плевен търси квалифицирани и мотивирани служители, осигурява обучение

Италианският бизнес в Плевен търси квалифицирани и мотивирани служители, осигурява обучение

BOBSTH 16:56:32 03-12-2018
IS1655BO.018
Плевен - Италия - бизнес

Италианският бизнес в Плевен търси квалифицирани и мотивирани служители, осигурява обучение


Плевен, 3 декември /Малин Решовски, БТА/
Италианският бизнес в Плевен търси квалифицирани и мотивирани служители, осигурява им обучение. Това съобщиха от община Плевен след среща на кмета Георг Спартански с посланика на Италия у нас Стефано Балди, Мария Луиза Мерони - председател на "Конфиндустрия България", и представители на италианския бизнес с производствени бази в Плевен.
Срещата се е състояла по инициатива на гостите с цел да бъде запознато ръководството на Общината с най-често срещаните проблеми от италианските фирми, работещи в Плевен.
Инвеститорите от Италия са изтъкнали желанието си да наемат повече служители на работа. Фирмите организират за новоприетите курсове, след което им предлагат трудови договори. Проблем обаче е, че обучените не продължавали в предприятията и така отново възниквал недостиг на работна ръка. Предпримачите, представители на италианския бизнес в Плевен, са изтъкнали "липса на връзка между учебните заведения и нуждите от специалисти във фирмите", се посочва в съобщението от плевенската община.
Посланикът на Италия у нас Стефано Балди е изразил желанието на сънародниците си, които развиват бизнес в България, да останат в страната. Той е благодарил за усилията, които полага Община Плевен за улесняване на различните процедури, както и за благоустрояване на града. Дипломатът е изразил мнение, че "без обратна връзка на централната власт с местната няма как да се разпознаят проблемите". Решенията за размера на трудовото възнаграждение, за намаляване на емиграцията, за повишаване производителността, получаването на помощи, трябва да се вземат от правителството, но заинтересовани от това са местните власти, е коментирал посланикът на Италия, цитиран от пресцентъра на Община Плевен.
Георг Спартански е подчертал, че "плевенската администрация е открита за сътрудничество с всички, които искат да инвестират в Плевен". Той е изтъкнал факта, че само през последната година от "Малтери Суфле България" ЕООД са взели решение да увеличат трикратно производството си в базата в Плевен, а немският концерн за електрокабели "Леони" е избрал да построи завода си в Плевен. Кметът е посочил, че работи с убеждението, че "привличането на инвеститори означава осигуряване на заетост и възможност на плевенчани да останат да живеят и работят в своя град".

/ИС/