Телефонни измамници подготвят предварително жертвите си в Русе как да теглят пари от банка

Телефонни измамници подготвят предварително жертвите си в Русе как да теглят пари от банка

BOBSTH 15:19:01 28-11-2018
PP1518BO.023
Русе - полиция - престъпления

Телефонни измамници подготвят
предварително жертвите си в Русе
как да теглят пари от банка


Русе, 28 ноември /Мартин Пенев, БТА/
Телефонни измамници напоследък подготвят предварително жертвите си как да теглят пари от банка, така че служителят във финансовата институция да не се усъмни и да сигнализира в полицията. Това коментира днес заместник-директорът на областната дирекция на МВР в Русе комисар Илиян Енчев.
Той каза, че престъпниците обяснявали на жертвите си как да се държат в съответния банков клон и да казват пред служителя, че парите са нужни, например, за операция на очите в чужбина или за екскурзия.
За месец в областта са регистрирани шест телефонни измами. При четири от тях потърпевшите са теглили пари от банки, които да дадат на престъпниците. Само при един случай служител във финансова институция се обадил в полицията, като така била предотвратена измама за 30 000 лева.
Енчев обясни, че редовно се пращат сигнални писма до директори на банкови клонове с молба да насочат вниманието на служителите си към този вид престъпление.
Заместник-директорът на областната дирекция на МВР в Русе коментира и други престъпления в областта. Той каза, че са задържани седем автомобила от висок ценови клас при опит за регистрация в сектор "Пътна полиция" в крайдунавския град.
Колите са от известни марки и са произведени след 2015 година. Те били подготвени за регистрация след интервенция в областта на идентификационните номера и чрез използване на неистински чуждестранни свидетелства.
Енчев посочи, че към момента все още няма повдигнати обвинения. Твърде сложно било да се стигне до собственика на даден автомобил. Процесът бил дълъг, докато се установи през колко души е минала колата. Сред тях имало и румънци, но те били неоткриваеми. Енчев даде пример, че на адреси в Русе били регистрирани по няколко румънски фирми, което обаче не било незаконно.
Директорът на областната полицейска дирекция коментира и състоялия се на 25 ноември тази година протест в Русе. Той заяви, че са съставени актове на трима души заради блокирането на международния булевард "България", тъй като нямало разрешение.
/ПП/