Русенци ще избират отново проект за паметник на Левски в града

Русенци ще избират отново проект за паметник на Левски в града

BOBSTH 13:01:01 19-11-2018
RM1300BO.004
Русе - анкета - паметник

Русенци ще избират отново проект за паметник на Левски в града


Русе, 19 ноември /Мартин Пенев, БТА/
Анкета за избор на идейна концепция за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе се организира от днес до 2 декември тази година. Това съобщи Искрен Веселинов - председател на Инициативния комитет, създаден специално за случая.
В сградата на общината са изложени 11 идейни проекта. Русенци ще могат да гласуват на място в специално поставена за целта урна, както и онлайн - на интернет страницата на общината.
Победителят ще бъде излъчен на 3 декември тази година от комисия, съставена от архитекти, художници, представители на общината и на Инициативния комитет. Наградата е 20 000 лева, като сумата е осигурена от кметството.
Главният архитект на общината Живка Бучуковска - част от Инициативния комитет, обясни, че някои от критериите за оценка на творбите на участниците ще бъдат свързани с композицията, а също и как архитектурно паметникът ще се вписва в Парка на възрожденците, където ще бъде поставен.
Подобен конкурс се състоя в края на октомври миналата година. Тогава в надпреварата със свои проекти се включиха 11 участници, но победител не беше излъчен.
За изграждането на паметника и за облагородяването на района около него ще са нужни около 130 000 лева. Средствата ще бъдат събрани от дарения чрез благотворителни кампании.

/РУМ/