Хористи от 6 до 56 години ще пеят в памет на диригентката Стефка Благоева

Хористи от 6 до 56 години ще пеят в памет на диригентката Стефка Благоева

BOBSTH 12:48:31 19-11-2018
RM1247BO.003
Пловдив - диригент - възпоменателен концерт

Хористи от 6 до 56 години ще пеят в памет на диригентката Стефка Благоева


Пловдив, 19 ноември /Дима Шопова, БТА/
Хористи от 6 до 56 години ще пеят в памет на диригентката Стефка Благоева, създател на Хора на пловдивските момчета. Концертът е повод 80 години от нейното рождение и в него ще участват всички състави от хоровата школа "Стефка Благоева". Това съобщиха от общински детски комплекс, под чиято шапка се намира школата. Специален гост на концерта ще бъде Весела Дякова Ван Авермаг - орган, а водещ ще бъде Мишо Гръблев.
Стефка Благоева е родена в София през 1938 година в семейство на потомствени музиканти. През 1961 г. завършва Българска държавна консерватория и по-късно специализира при проф. Столигрош в Познан, Полша, откъдето идва и идеята й за създаването на момчешки хор, традиция която тогава липсва в България.
За кратко време тя печели любовта и доверието на малките хористи и реализира запомнящи се творчески изяви у нас и в чужбина и така превръща Хора на Пловдивските момчета в своя житейска мисия и съдба. Малките хористи печелят награди от престижни фестивали и конкурси. За своя висок професионализъм и изключителни творчески постижения в развитието и популяризирането на хоровото изкуство, Стефка Благоева е носител на множество индивидуални отличия и награди, между които - "Плакет на Комитета за култура", Медал на Министерството на културата на Белгия, Почетен знак и значка на Пловдив, орден "Кирил и Методий" 1-ва степен, посмъртно е обявена за Почетен гражданин на Пловдив./РУМ/