Стая за обучение на деца с диабет е открита в УМБАЛ - Бургас

Стая за обучение на деца с диабет е открита в УМБАЛ - Бургас

BOBSTH 12:09:01 15-11-2018
MH1208BO.006
Бургас - болница - деца

Стая за обучение на деца с диабет е открита в УМБАЛ - Бургас


Бургас, 15 ноември /Галя Тенева, БТА/
Стая за обучение на деца с диабет откриха днес в УМБАЛ - Бургас. Стаята се намира във Второ детско отделение. Това е единственото отделение в Югоизточна България, където се диагностицират, лекуват и обучават такива деца. Годишно през отделението минават близо 3000 пациенти. От тях между 80 и 100 са с диабет.
Стаята е изградена по проекта "За диабета - без страх". Там децата ще се обучават как да се хранят и какъв двигателен режим да спазват.
За съжаление възрастта, в която се диагностицира диабетът намалява. Откриваме го и при малки бебета. Светът е изправен пред пандемия от затлъстяване и съответно втори тип захарен диабет, което е свързано с неправилния начин на хранене, липса на физическа активност, консумация на храни извън основните хранения, които обикновено се използват за развлечение - чипсове, плодови натурални сокове, газирани захарни напитки, каза детският ендокринолог д-р Диана Недялкова. Тя призова родителите да бъдат особено внимателни към начина, по който хранят децата си.