Резултати и находки от проучването на античната крепост Алмус показаха в Лом

Резултати и находки от проучването на античната крепост Алмус показаха в Лом

BOBSTH 16:52:31 13-11-2018
GI1651BO.008
Лом - антична крепост - проучване - резултати

Резултати и находки от проучването на античната крепост Алмус показаха в Лом


Лом, 13 ноември /Цветомир Цветков, БТА/
Резултати и находки от направено през лятото на тази година проучване на античната крепост Алмус показаха в Лом по повод европейските дни на културното наследство.
Античната римска крепост Алмус се намирала в днешния квартал на Лом "Калето". Някога тя е представлявала укрепление с обща дължина на крепостната стена около 200 метра и площ около 4 хектара. Според проучванията на историци и археолози укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че тогава на мястото на днешния град Лом е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби на римската империя.
През лятото на тази година екип от археолози е направил разкопки и проучване на западната стена на крепостта Алмус. Резултати от разкопките и намерени предмети бяха показани в историческия музей в Лом. Преди това ученици, журналисти и граждани разгледаха археологическите разкопки. Научният ръководител на обекта д-р Юлий Емилов - главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски", заместник-ръководителят Валери Стоичков - уредник на отдел "Археология" в Историческия музей в Лом и Владислав Живков от Националния археологически институт при БАН обявиха резултатите от разкопките и проучванията и представиха открити от тях находки в античната крепост през това лято. Те отговориха на въпроси на граждани и ученици за някогашната римска крепост Алмус и за историята на селището в древността.

/ГИ/