80 години от Кристалната нощ и началото на Холокоста са отбелязани в Трън

80 години от Кристалната нощ и началото на Холокоста са отбелязани в Трън

BOBSTH 16:06:31 10-11-2018
PP1606BO.002
Трън - годишнина - отбелязване

80 години от Кристалната нощ и началото
на Холокоста са отбелязани
в Трън


Трън, 10 ноември /Елка Робева, БТА/
Осемдесет години от Кристалната нощ в нацистка Германия и началото на Холокоста са отбелязали в Трън, съобщи пресцентърът на областната администрация в Перник.
Събитието, което е част от Комуникационната стратегия на България по повод на 75 години от спасяването на българските евреи, се е състояло в читалище "Гюрга Пинджурова-1895 г." в Трън в присъствието на ученици от горния курс на СУ "Гео Милев", учители и жители на пограничната община.
"През призмата на времето си припомняме докъде може да доведе антисемитизмът, постоянното насаждане на расова омраза, изключването. Кристалната нощ, състояла се на 9 срещу 10 ноември 1938 г., поставя началото на едно от най-зловещите с мащабите си престъпления в историята на човечеството, което унищожава 6 милиона евреи и променя завинаги още повече човешки съдби", е казала областният управител Ирена Соколова, цитирана в съобщението.
Главният секретар на организацията "Шалом" Йосиф Меламед е припомнил, че Кристалната нощ е само началото на непредвидимия развой. Този ден е белязан с убийството на около 1000 души и 30 000 евреи, въдворени в концлагерите на смъртта.
България е единствената страна, която спасява своята еврейска общност, е заявил пред аудиторията Максим Бенвенисти - член на УС на организацията "Шалом". По думите му нацията ни трябва да е горда с факта, че нито един българин не е изцапал ръцете си с кръв и не е станал съучастник в процеса.
/ПП/