Благоевград е домакин на Фолклорна танцова панорама

Благоевград е домакин на Фолклорна танцова панорама

BOBSTH 11:56:01 10-11-2018
MH1155BO.008
Благоевград - фолклорна панорама

Благоевград е домакин на Фолклорна танцова панорама


Благоевград, 10 ноември /Димитър Владов, БТА/
Благоевград е домакин днес на Фолклорна танцова панорама 2018 година. От 19.00 часа в зала "Скаптопара" танцови състави от цяла България ще представят българския фолклор пред жителите и гостите на Благоевград, съобщиха от общината.
Участие в панорамата ще вземат ансамбъл "Пирин", танцов ансамбъл "Вихрен", фолклорен ансамбъл "Веселие" от град Симитли, фолклорен ансамбъл "Актавис" и танцов състав "Зора" от град Дупница. Според регламента, участниците са разпределени в 3 до 5 групи, с програма от 12 до 15 сценични танца от различните фолклорни области на страната.
Инициативата е на Фондация "Българско танцово изкуство" и има за цел да събере на една сцена професионалните и най-добрите фолклорни състави на България, както и да подпомогне участниците морално и материално.
След всеки концерт, ръководителите теглят жребий и три от участващите групи получават парични награди за участие, а другите получават право на участие в годишните дарения, които ще бъдат раздадени на 19 януари 2019 година, на заключителен концерт в Зала 11 на НДК. Тогава ще бъдат връчени и Годишните награди на фондация "Българско танцово изкуство". Наградите за непрофесионални групи са за цялостно представяне, а за професионални - за хореография на сценичен танц. Класацията на Фондация "Българско танцово изкуство" е най-мащабната и обхваща участници от цялата страна.
/МХ/