Зъболекарският съюз в Плевен предлага да се постави паметна плоча на виден стоматолог

Зъболекарският съюз в Плевен предлага да се постави паметна плоча на виден стоматолог

BOBSTH 09:49:31 10-11-2018
MH0948BO.001
Плевен - стамотолози - предложение

Зъболекарският съюз в Плевен предлага да се постави паметна плоча на виден стоматолог


Плевен, 10 ноември /Малин Решовски, БТА/
Районната колегия на Българския зъболекарски съюз предлага на Общинския съвет в Плевен да бъде поставена паметна плоча на видния български стоматолог д-р Маргарит Маргаритов, съобщиха от общината.
Председателят на колегията в Плевен д-р Павлин Стефанов посочва, че д-р Маргаритов е "уникален гражданин на Плевен, с който съсловието се гордее". Роден е 17 февруари 1913 г. в Плевен и е завършил стоматология в Истанбулския университет, след приравнителен изпит пред Медицински съвет в София практикува в България. През 1941/1942 г. специализира в Мюнхенския университет "Челюстно-лицева хирургия", а за да се издържа практикува в Мюнхен. Там защитава научна работа и получава докторска степен. Патентова в Германия паста за зъби Lacalut, се посочва във внесения в Общинския съвет документ от стоматолозите. Според германското законодателство срокът на патента е 18 години и той го губи поради невъзможност да го продължи тогава в България. В края на 1943 г. се завръща в България. Автор е на три учебника. Починал е на 26 декември 1978 г. в София.
Стоматолозите предлагат паметната плоча да бъде поставена на сградата на Стоматологията в града. Д-р Маргаритов трябва да бъде уважаван и помнен от нашите съграждани, защото с делата си доказва, че Плевен дава на държавата доблестни и почтени сънародници, е убеден д-р Стефанов.
Предстои обсъждане на идеята от общинските съветници.
/МХ/