Създадени са 92 организации и групи на производители от всички земеделски сектори у нас

Създадени са 92 организации и групи на производители от всички земеделски сектори у нас

BOBSTH 16:42:31 09-11-2018
PP1642BO.020
Перник - земеделски производители - среща

Създадени са 92 организации и групи на
производители от всички земеделски
сектори у нас


Перник, 9 ноември /Елка Робева, БТА/
Създадени са 92 организации и групи на производители от всички земеделски сектори у нас, които са признати от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Това съобщи в Перник Стела Виткова - държавен експерт в дирекцията "Пазарни мерки и организация на производители" в МЗХГ.
По думите й най-активни са производителите на плодове и зеленчуци, които са създали 18 организации и 21 групи. Сред тях преобладават стопаните от Пазарджишко, Пловдивско, Велико Търновско, Врачанско. В растениевъдството степента на организираност е над 1,5 процента общо за всички земеделски сектори. Сравнението се базира на данни за оборота на продукцията, отбеляза Виткова.
В сектора "Мед и медни продукти" организациите са 4, в "Месо и вълна" - 3, в "Мляко" - 26 групи и 3 организации. Интересът и сдружаването са се засилили след 2015 г. Обединените стопани могат да участват като бенефициенти по европейски схеми на подпомагане и за държавни субсидии, посочи Виткова. Тя уточни, че сдружаването на земеделците дава възможност за по-добро планиране на производството и реализация на по-изгодни цени, както и по-ниски производствени разходи.
Например, сдружените производители на плодове и зеленчуци имат договори и пласират продукцията си във всички големи търговски вериги, каза държавният експерт. По думите й сега се забелязва активизиране и сред овцевъдите. За създаване на организация на производителите се изискват минимум шестима членове, а за група - четирима. Правото на глас на всеки член не бива да превишава 40 процента, допълни Виткова.
В Перник днес се състоя среща на земеделски стопани с експерти на МЗХГ. Бяха разисквани още проблеми на поземлените отношения, растениевъдството и биоземеделието.
/ПП/