Посланик Рубин и кметът на Несебър откриха реставрираната църква "Йоан Алитургетос" в Несебър

Посланик Рубин и кметът на Несебър откриха реставрираната църква "Йоан Алитургетос" в Несебър

BOBSTH 14:17:01 09-11-2018
RM1416BO.012
Несебър - реставрирана църква - откриване

Посланик Рубин и кметът на Несебър откриха реставрираната църква "Йоан Алитургетос" в Несебър


София, 9 ноември /Христо Воденов, БТА/
Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, кметът на Несебър Николай Димитров, министърът на туризма Николина Ангелкова и заместник-министърът на културата Амелия Гешева официално откриха днес реставрираната несебърска църква от 14 век "Йоан Алитургетос", съобщиха от пресцентъра на посолството.
Проектът по реставрацията и консервацията на църквата е на стойност 706 000 долара, като работата продължи четири години.
Църквата "Йоан Алитургетос" е паметник с уникална стойност, но се нуждаеше от съществени реставрационни и консервационни работи. През 2014 г. Посолството на САЩ в сътрудничество с Община Несебър подкрепи проект за неотложна реставрация и консервация на църквата "Йоан Алитургетос" със средства от Посланическия фонд за опазване на културното наследство.
Това е поредният проект, който Посолството на САЩ спонсорира от 2002 година насам. Други подобни проекти са: консервацията на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей; консервацията на тракийската гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе; реставрацията на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра; консервацията на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив); и консервацията на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин. Миналия месец посланик Рубин обяви, че ще използва Посланическия фонд за опазване на културното наследство за реставрация, консервация и осъвременяване на информационните елементи в Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е 1 084 380 долара, пише в съобщението.
/РУМ/