Държави от три континента представят своята култура и занаяти на международен фестивал в Орешак

Държави от три континента представят своята култура и занаяти на международен фестивал в Орешак

BOBSTH 09:11:01 14-10-2018
RM0910BO.001
с. Орешак - Международен фестивал на занаятите и изкуствата

Държави от три континента представят своята култура и занаяти на международен фестивал в Орешак


с. Орешак, 14 октомври /Даниела Балабанова, БТА/
Държави от три континента представят своята култура и занаяти по време на Международния фестивал на занаятите и изкуствата "Приятелите на Троян" в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак. Той бе открит снощи и ще продължи и днес, когато троянци отбелязват празника на своя град - Петковден. Фестивалът е част от културните събития, посветени на 150-годишнината от обявяването на Троян за град.
"Годишнините са специални моменти, когато можем да се зарадваме на настоящето, да си спомним за миналото и да помечтаем за бъдещето", заяви на откриването на фестивала директорът на Националното изложение Иван Чакъров.
Той добави, че в навечерието на празника на град Троян хора на изкуството от България, Полша, Русия, Чехия, Турция, Мароко и Палестина представят плодовете от своето богато творческо въображение. Произведенията на изящните и приложни изкуства, магията на занаятите, музиката, песните и танците ни правят част от атмосферата на вековните културни традиции на различните народи, добави Чакъров.
Областният управител на Ловеч Георги Терзийски заяви, че Областна администрация реализира инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч", като целта е да се покаже културното многообразие на страните в Европейския съюз. Стартът е в Орешак с представяне на изложба на Чешкия културен център от колекционерски плакати от 60-те години на миналия век на Националния филмов архив на Чехия. Част от инициативата на Областна администрация е и изложбата на Полския институт със забележителности, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Международният фестивал бе открит и от кмета на община Троян Донка Михайлова, която поздрави всички приятели на Троян, които са дошли за празника от различни места на света.
Присъстваха посланикът на Мароко Закиа ел Мидауи, на Палестина - Ахмед ал Мадбух, Метин Акбаш - аташе по социалните дейности към Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република Българи, Ярослав Годун, директор на Полския културен институт, делегации от побратимените на Троян градове и други гости.
Палестина показва на фестивала традиционни костюми, експонати от керамика и дърво, бродерия, художествена обработка на седеф, както и традиционни палестински танци. Посланик Ахмед ал Мадбух връчи на кмета на Троян и директора на Изложението почетен плакет.
Посетителите могат да видят и фотоизложба от 19 пана "Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО". Представителите на Мароко демонстрират чаена церемония. От руския град Кашира показват характерните за техния регион техники за изработване на кукли и картини, направени от вълна, а Турция се представя с ебру - техниката за рисуване върху водна повърхност.
В Националното изложение в Орешак и подредена и изложба "Небесни магистрали" в памет на Никола Манев, който преди няколко години дари 25 картини на Община Троян.

/РУМ/