Един тон крем супа и 299-метров тиквеник хапнаха днес севлиевци на празника на тиквата

Един тон крем супа и 299-метров тиквеник хапнаха днес севлиевци на празника на тиквата

BOBSTH 18:23:01 13-10-2018
RM1822BO.014
Севлиево - празник на тиквата

Един тон крем супа и 299-метров тиквеник хапнаха днес севлиевци на празника на тиквата


Севлиево, 13 октомври /Жанет Михова, БТА/
Един тон крем супа от тиква, приготвена по специална рецепта от водещия на кулинарно шоу Ути Бъчваров, хапнаха днес севлиевци на 14-то издание на празника на тиквата, който започна вчера и ще завърши довечера. Над три хиляди порции бяха сипани от огромен казан в елегантни купички на централния градски площад "Свобода".
Организаторите на празника от община Севлиево разказаха, че вкусната супа е била приготвена от 200 килограма тиква, 30 килограма картофи, 30 килограма лук, 20 килограма праз-лук, 30 килограма целина, 40 литра мляко, 15 литра сметана и 15 килограма масло. За да се получи неповторимият вкус готвачът е добавил екзотични подправки като анасон, индийско орехче, канела, карамфил, кардамон, лимонена трева, джинджифил, пипер меланж, дафинов лист, къри, куркума, кората и сока от лимони, портокали и лайм.
Другото кулинарно изкушение, което опитаха севлиевци и гостите на града, беше тиквеник с дължина 299 метра. За приготвянето му са използвани 65 килограма кори за баница, 130 килограма тиква, 22 килограма захар, 16 килограма орехи, 24 литра олио, половин килограм канела, 200 грама ванилия и 12 килограма пудра захар за поръсване. Ресторантьори от пет местни заведения и фирми са били ангажирани близо седмица с приготвянето на сладката баница с тиква.
Вчера кметът на Севлиево Иван Иванов е връчил осигурената от спонсори сума от 1000 лева на селскостопанския производител Бисер Пинчев, съобщиха от общината. Мъжът е отгледал в стопанството си и е транспортирал за конкурс в Севлиево 260-килограмова тиква.
Изложби, конкурси, творчески ателиета, занимателни игри и много музика съпътстваха празника на тиквата, който завършва тази вечер с концерт на "Мери бойс бенд" и Нощ на фенерите на централния площад "Свобода".
/РУМ/